Kultura
0

Hrenovica: Relativno uspješna umjetnička sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Umjetnička sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) bila je relativno uspješna, a program je realiziran u skladu s raspoloživim finansijskim sredstvima - kazala je Feni v.d. direktorice NPS Gordana Hrenovica.

Drama, Opera i Balet NPS-a imali su po dvije premijere u sezoni. Drama se predstavila s komadima "Divlje meso" i "Jedan čovjek, dva šefa", Opera s obnovom predstave "Ero s onoga svijeta" i "Rigoletto", dok je Balet donio "Vragolastu djevojku" i "Giselle".

Ansambl Baleta gostovao je prvi put nakon 15 godina u Turskoj s predstavom "Mare Nostrum", zabilježivši veliki uspjeh kod tamošnje publike. Opera je imala dva gostovanja, a jedno od njih je bilo u Trstu, u okviru saradnje s Teatrom Verdi.

"Drama je imala devet gostovanja na području BiH, a očekuje nas još gostovanje u Jajcu, Festivalu "Stara Tvrđava" u Novom Sadu s predstavom "Divlje meso", te u hrvatskom Zagvozdu na Festivalu glumca. U ovoj sezoni nismo dobili nijednu nagradu, što će možda do kraja juna biti promijenjeno", ističe Hrenovica.

Kao najveći problem ovogodišnje sezone ona izdvaja samo sto zabilježenih repriznih predstava, čemu je razlog preopterećenost sale NPS-a drugim događajima. Pojašnjava da se u dvorani pozorišta održavaju koncerti Sarajevske filharmonije, dok mnogi festivali tu realiziraju svoje programe.

"U gradu je pod hitno potrebno raditi na otvaranju još jedne dvorane kako bi pritisak na dvoranu NPS bio smanjen, a pozorište se posvetilo i obrazovnoj funkciji", istaknula je.

Hrenovica najavljuje da će 30. juna početi dugo najavljivani radovi na obnovi dvorane pozorišta, te dijelom foajea. Projektom će biti obuhvaćena obnova stolica u dvorani.

Projekt obnove u vrijednosti od oko 80.000 KM finansirala je Vlada KS-a, Prevent te NPS iz vlastitih prihoda.

"Napravljen je isti materijal za stolice kao što je trenutni, a radovi trebaju biti završeni najkasnije do 5. jula, jer će 12. jula u Narodnom pozorištu gostovati milanska La Scala", navela je ona.

Tokom radova neće biti održavane predstave u NPS, dok će 15. jula pozorište za kraj ove sezone u okviru Festivala "Baščaršijske noći" premijerno izvesti predstavu "Buba u uhu" reditelja Admira Glamočaka, u saradnji sa "Sarajevo artom".