Mostar
0

HP izdala poštanske marke u povodu dana berbe grožđa

FENA
U povodu ovogodišnjih Dana berbe grožđa u Brotnju HP Mostar izdala je dvije prigodne poštanske marke, omotnicu i žig prvoga dana, a autorica maraka je Anja Filjak i tiskane su u tiskari "Zrinski" u Čakovcu.

Kako je priopćeno iz Sektora za marketing i odnose s javnošću, marke će se naći u prodaji od 9. rujna, a njihova promocija će se održati u Čitluku u sklopu Dana berbe grožđa i to 20. rujna.

Na omotnici prvoga dana je ulomak deblje kamene ploče na kojoj je prikazana bakantica, pratilja boga Bakha koji je kasnije izjednačen s grčkim Dionisom. Reljef je pronađen na području Čerina, općina Čitluk te se okvirno može smjestiti u 1.-2. stoljeće, a čuva se u muzeju Franjevačkog samostana na Humcu.

Brotnjo se nalazi na jugozapadu BiH i najveći je vinogradarski kraj na prostoru Hercegovine. Autohtone Žilavka i Blatina i druge sorte vinove loze koje krase pejzaž Brotnja, pisani tragovi sežu do doba kralja Tvrtka, svojim trsovima i grozdovima na hercegovačkom kršu upijaju sunce pretačući ga u vrhunska bijela i crna vina.