Kultura
163

Holivudski glumac Danny Glover dolazi u Sarajevo

Piše: A. Dž.
Danny Glover (Foto: AFP)
Danny Glover (Foto: AFP)
Poznati holivudski glumac Danny Glover bit će gost 19. Sarajevo Film Festivala. On u glavni grad BiH dolazi kao kustos Katrin Cartlidge fondacije, potvrđeno je iz Direkcije SFF-a.

Eminentni glumac, producent i humanitarac će u Sarajevu predstaviti ovogodišnjeg dobitnika nagrade Katrin Cartlidge fondacije.

Danny Glover je prisutan na teatarskim pozornicama i malim i velikim ekranima već više od 25 godina. Kao glumac se pojavljuje u blockbusterima poput serijala "Smrtonosno oružje", sve do malih nezavisnih filmova, od kojih je neke i sam producirao. Posljednjih godina je igrao u brojnim filmovima, od odlično prihvaćenog "Dreamgirls", reditelja Billa Condona, do futurističke priče "2012." reditelja Rolanda Emmericha. Uz to, Glover je i veoma popularan javni govornik, čija se obraćanja i dirljivi govori mogu čuti u koledžima, na sindikalnim skupovima i poslovnim konferencijama.

Ambasador UNICEF-a

Glover je veoma cijenjen i zbog svog aktivizma i dobrotvornog rada, posebno kroz programe koji zagovaraju privrednu pravdu, pružanje zdravstvene njege i obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama i Africi, za šta je 2006. odlikovan priznanjem DGA Honor, a 2011. je dobio Pioneer Award Državnog muzeja građanskih prava.

Između 1998. i 2004. Glover je bio ambasador dobre volje Ujedinjenih Nacija, te se bavio problemima siromaštva, bolesti i ekonomskog razvoja u Africi, Latinskoj Americi i na Karibima. Francusko ministarstvo kulture mu 2011. dodjeljuje prestižnu nagradu Medaille des Arts et des Letters, a Međunarodni filmski festival u Deauvilleu posvećuje Tribute to sekciju. Glover je trenutno ambasador UNICEF-a.

Godine 2005. Glover zajedno sa scenaristicom i producenticom Joslyn Barnes osniva producentsku kuću "Louverture Films" sa sjedištem u New Yorku. Kuća je posvećena razvoju i produkciji filmova od historijskog značaja, koji se bave društvenim temama, te imaju komercijalnu i umjetničku vrijednost. Među filmovima na kojima je Glover radio kao izvršni producent su i "Bamako", nominovan za nagradu César, "Troble the Water", sa nominacijama za Sundance nagradu žirija, Oscar i Emmy, nagrađivani film "The Black Power Mixtape" te "The House I Live In", koji je dobitnik nagrade glavnog žirija na festivalu Sundance 2012.

Dobitnik brojnih nagrada

Glover je rođen u San Franciscu, a školovao se u Black Actor’s Workshop na Američkom teatarskom konzervatoriju. Debitantska uloga u brodvejskoj predstavi "Master Harold...And The Boys" mu donosi ogromnu popularnost, zahvaljujući kojoj mu reditelj Robert Benton daje i prvu glavnu ulogu u filmu "Places in the Heart", nominovanom za najbolji film 1984. Sljedeće godine Glover ostvaruje još dvije uloge u filmovima nominovanim za najbolje filmove te godine – "Witness" Petera Weira i "The Color Purple" Stevena Spielberga.

Godine 1987. igra sa Melom Gibsonom u prvom filmu serijala "Smrtonosno oruže", nakon čega snimaju još tri veoma uspješna nastavka. Glover je svoj glumački talent pokazao i u mnogo zahtjevnijim projektima, poput "To Sleep With Anger", koji potpisuje i kao izvršni producent i za koji je dobio nagradu Independent Spirit, te filmovima "Bopha!", "Manderlay" i "Missing in America", kao i ekranizaciji Fugardove drame "Boseman and Lena".

Što se tiče malih ekrana, Glover je dobitnik nagrada Image i Cable ACE, a bio je nominovan i za nagradu Emmy za ulogu u filmu "Mandela" u produkciji HBO-a. Također je osvojio Emmy nominacije za uloge u priznatoj mini seriji "Lonesome Dove" i filmu "Freedom Song", kao i za režiju za film "Just a Dream". Od novijih ostvarenja Glover je glumio u popularnoj televizijskoj seriji "Touch", te završio snimanje filma "Muhammad Ali’s Greatest Fight", u kojem tumači ulogu sudije Thurgooda Marshalla.

Namjera Fondacije Katrin Cartlidge je da novim glasovima, perspektivama i stavovima da priliku da se vide i čuju.

Dosadašnji dobitnici stipendija i kustosi:

Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia (2012 – Jeremy Irons) Hala Lotfy (2011 – Charlotte Rampling) CINÉ INSTITUTE HAITI (2010 – Annie Nocenti) Juanita Wilson (2009 – Stellan Skarsgard) Faruk Šabanović (2008 – Danis Tanović) Cary Fukunaga (2007 – John Lyons) Eyas Salman (2006 – Simon McBurney i Juergen Teller) Amy Neil (2005 – Emily Watson) Greg Hall (2004 – Mike Leigh)