Kultura
0

Holandski festival umjetnosti i tehnologije poziva zaintersovane da prijave svoje radove

FENA
Organizatori STRP festivala za umjetnost i tehnologiju u Ajndhovenu (Holandija) pozvali su zainteresovane da prijave radove do 20. oktobra za naredno izdanje te manifestacije, koja će biti održana krajem aprila.

STRP traži projekte, instalacije ili druge prijedloge koji se tiču interaktivne umjetnosti, robotike i/ili “live cinema”, pod kojim se podrazumijevaju projekti zasnovani na performansu i tehnologiji koji u cijelini postaju audiovizuelna djela.

Posebna pažnja ove godine bit će posvećena projektima koji uključuju svjetlo u svoj koncept, kompoziciju ili realizaciju.

STRP festival prvi put je održan u martu ove godine, fokusirajući se na radove između umjetnosti, popularne kulture i tehnologije.

Prvo izdanje okupilo je više od 10.000 posjetilaca, koji su imali priliku da prisustvuju mnogobrojnim performansima, instalacijama, predavanjima, projekcijama filmova…

STRP se održava na Strijp-S, “svetoj” zemlji zabranjenog grada Filips (Philips), gdje je tokom 20. stoljeća stvoren niz tehnoloških inovacija koje su promijenile svijet. Riječ je o prostoru u kojem je nekada radio Albert Ajnštajn, gdje je napravljen prvi kompletan album elektronske muzike i ostvarena saradnja za realizaciju jednog od najinteresantinijih spojeva umjetnosti i tehnologije - Le Poeme Electronique za Svjetski ekspo (World Expo) u Briselu (1958).

Formulari za prijavljivanje mogu se naći na sajtu STRP festivala (http://www.strp.nl), a dodatne informacije moguće je dobiti elektronskom poštom putem adresa [email protected] i [email protected]