Kultura
76

HNK Osijek gostuje u Kamernom teatru 55 sa predstavom "260 dana"

Klix.ba
Iz predstave '260 dana'
Iz predstave '260 dana'
Kamerni teatar 55 će, u okviru dogovorene saradnje sa HNK Osijek, u subotu 17. oktobra, ugostiti ovaj teatar koji će na našoj sceni izvesti predstavu "260 dana". U okviru uzvratnog gostovanja osiječka publika će u februaru 2016. godine imati priliku uživati u kultnoj predstavi Kamernog teatra 55 "Umri muški".

Autobiografska drama Marijana Gubine 260 dana je dramatizacija istoimenog romana koji šokantno realistično, a opet bez suvišne patetike, pripovijeda kalvariju zatočeništva djeteta i njegove obitelji u zadnjem balkanskom ratu.

Komad govori o ratnom, zarobljeničkom okruženju lišenom bilo kakve čovječnosti. Riječ je o putovanju u središte ljudskih nakaznosti, ali i snage koja, premda najčešće skrivena duboko u ljušturama naših krhkosti, čovjeku dopušta preživjeti gotovo sve, zacijeliti, oprostiti, nastaviti dalje u miru.

I premda bi se na prvi pogled moglo učiniti kako je riječ o drami zaogrnutoj posvemašnjom crninom, ono što nam ova scenska ispovijest nudi prije svega je katarza – svojevrstan vodič do tačke kada praštati postaje ljudski. I premda zbori o nedavnoj, doista krvavoj prošlosti, drama "260 dana" nudi zalog za budućnost u miru, trajnom spokoju utemeljenom na otpuštanju mržnje i zlopamćenja.

Reditelj predstave je Dražen Ferenčina, dramatizaciju i dramaturgiju potpisuje Ana Prolić, a u predstavi igraju Aljoša Čepl, Vjekoslav Janković, Matea Grabić, Ivan Ćaćić, Zorislav Štark i Neven-Lucian Davidović.

Predstava je dobila sljedeće nagrade: nagradu Vanja Drach - najbolja predstava u cjelini na festivalu glumca, nagradu Marul - Ana Prolić za adaptaciju i nagradu publike na Marulićevim danima.

Početak predstave je u 20.00 sati, a ulaznice se mogu rezervisati na telefon broj 550-475 i na e-mail [email protected].