"Mostarsko proljeće 2009"
0

HNK izveo predstavu "Ujak vanja"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U sklopu kulturne manifestacije "Mostarsko proljeće 2009", Hrvatsko narodno kazalište Mostar sinoć je izvelo predstava "Ujak Vanja" autora Antuna Pavloviča Čehova.

Čehovljeva drama "Ujak Vanja" spada u sam vrh svjetske dramske literature. Ona govori o čekanju, propalim iluzijama i ljudskim gubicima, ljubavima, željama i razočarenjima.

U središtu priče je Vanja, čovjek koji je čitav život radio, ali nikad za sebe, već uvijek za druge. Vjerovao je da taj trud ima smisla i da će kasnije u životu naći vremena i za sebe. Iako je priča puna tuge i strasti, ona je istovremeno priča i o velikoj magiji ljubavi. Svi junaci vole, vole duboko, strastveno i često tragično, ali njihova ih sposobnost da vole čini velikim.

Anton Pavlovič Čehov rođen je u Taganrogu u Ukrajini 1860. godine. Nakon gimnazije u rodnom gradu, upisuje se na Medicinski fakultet u Moskvi, te se, kao student, počinje baviti pisanjem. Završava fakultet i postaje liječnikom. Kroz cijeli život borio se s oskudicom i završio kao srčani i tuberkulozni bolesnik.

Njegova su poznatija djela "Tri sestre", "Galeb", "Ujak Vanja", "Čovjek u futroli", "O ljubavi" i "Zaručnica", a pisao je i kraće humoreske u kojima je prikazivao obične ljude koje je društvena sredina izobličila i otuđila.