Kultura
0

Hitno pomoći u zaštiti pećine Vjetrenica

FENA
ANU BiH zajedno sa Speleološkom udrugom "Vjetrenica – Popovo polje" pozvali su danas sve predstavnike vlasti u BiH da što hitnije donesu zakonsku, kadrovsku, normativnu i finansijsku infrastrukturu nepohodnu za kandidiranje pećine Vjetrenica na Svjetsku listu zaštićene baštine UNESCO-a.

Predstavnici ovih institucija na današnjoj su konferenciji za medije u Sarajevu upozorili i na veliku opasnost koja prijeti opstanku tog velikog prirodnog blaga – najavu Dubrovačko-neretvanske županije (R Hrvatska) o izgradnji odlagališta smeća na lokalitetu Badovine rupe, mjesta na granici prema BiH koje je u neposrednoj blizini, svega šest kilometara, od Vjetrenice.

Opstanak i sva raznolikost životinjskog svijeta Vjetrenice, spomenika prirode zaštićenog još od 1952. godine, ozbiljno bi bili ugroženi izgradnjom deponije, naglasio je predsjednik Speleološke udruge "Vjetrenica – Popovo polje" Ivo Lučić. Imajući u vidu da je to krško područje vrlo bogato padavinama, otpadne materije iz deponije slijevale bi se u pećinski kompleks te tako omogućile izumiranje mnogih endemskih i rijetkih životinjskih vrsta koje postoje samo u BiH.

Lučić naglašava kako mnoge životinjske vrste Vjetrenice, kao što je račić – vjetrenički rašljonožac koji u svijetu živi samo u malom jezeru ove pećine, žive u vrlo ograničenim ekološkim nišama podzemnog sistema te bi i najmanje narušavanje prijetilo njihovom nestanku.

Bosna i Hercegovina ocijenjena je sukrivcem za trenutnu situaciju, jer nikada nije stala u zaštitu Vjetrenice i suprotstavila se izgradnji deponije.

Predsjednik Odbora za prirodne resurse ANU BiH Midhat Uščuplić podcrtao je i drugi veliki problem oko zaštite Vjetrenice – nedavno usvojeni prostorni plan općine Ravno koji predviđa izgradnju tri do četiri kamenoloma. Na tom području već postoje dva kamenoloma te bi otvaranje novih umnogome ugrozilo ekološki sistem ovog krškog područja.

Također, općina Ravno najavila je i dodjelu Vjetrenice na upravljanje drugim organizacijama, kao što je turističko udruženje iz Mostara.

"Vjetrenica je živi muzej koji ni na koji način ne smije biti ugrožen. Stoga tražimo hitnu reviziju Prostornog plana općine Ravno koji je neodrživ kako bi se spriječili neprijateljski ciljevi prema Vjetrenici", kategoričan je Lučić. Dodaje kako općina Ravno od početka ignorira iznimne prirodne vrijednosti ovog krajolika te na sve načine opstruira potpunu zaštitu pećine.

Speleološka udruga i ANU BiH već su na mnoge adrese relevantnih institucija i ministarstava na svim nivoima vlasti, ukuljučujući i visokog predstavnika Schwarz-Schillinga, uputili pisma u kojima traže nedvojbenu pomoć u zaštiti ovog dragulja prirode, sprečavanju njenog definitivnog uništenja te potporu u njenoj kandidaturi na listu UNESCO-a, za šta je inicijativa pokrenuta još prije dvije i po godine .

Do sada je u Vjetrenici opisano oko 90 vrsta organizama, čime je ostavila iza sebe pećinu Postojnu sa 86 otkrivenih vrsta. U toku je imenovanje pet novootkrivenih životinjskih vrsta. Karakteriziraju je, između ostalog, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, brojna jezera, nekoliko vodopada te više stalnih potoka.