Kultura
0

Historijski muzej BiH obilježio 65 godina postojanja

Video: Jasenko Korjenić
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Iako na granici opstanka, Historijski muzej BiH danas je obilježio 65 godina postojanja.

Prvobitno se zvao Muzej narodnog oslobođenja (osnovalo ga je tadašnje Predsjedništvo Narodne skupštine BiH kao zemaljsku ustanovu pod neposrednim nadzorom Ministarstva prosvjete). U godinama od 1950. do 1967. nosi naziv Muzej narodne revolucije BiH, od 1967. do 1993. Muzej revolucije BiH i od 1993. do danas Historijski muzej BiH.

"Teško je odabrati prave riječi, ali mogu reći da mi je zadovoljstvo što je Muzej opstao kao jedna od značajnih institucija", rekla je direktorica ove institucije Muhiba Kaljanac. Istakla je da je u proteklim godinama realizovano 165 muzejskih izložbi, da fond Muzeja iznosi više od 400.000 muzejskih predmeta.

Također je spomenuta teška materijalna situacija u kojoj se nalazi kako ova ustanova, tako i ostale koje se nazivaju još i institucije od državnog značaja.

Nadežda Mitrašević, muzejska savjetnica u penziji, govorila je o tome kako je nekad Muzej radio, predstavljena je i prva publikacija koju je Muzej objavio te otvorena i prigodna izložba kustosice Alme Leka.