Ibrahim Spahić
0

"Historijska šansa za Sarajevo"

FENA
Povodom odluke Gradskog vijeća Sarajeva o prihvatanju inicijative Međunarodnog centra za mir da se Sarajevo kandidira za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine, predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić danas je izjavio da je ta odluka najznačajnija za grad još od vremena kad se kandidirao za domaćina XIV Zimskih olimpijskih igara.

"Ovo je historijska šansa za Sarajevo i razvoj turizma u našem gradu kao i njegovo svrstavanje u red gradova poput Barselone, Čikaga i Londona, u čijem ukupnom društveno-ekonomskom rastu i razvoju kultura i turizam imaju izuzetno značajnu ulogu", izjavio je Spahić.

On je uvjeren da Sarajevo sada ima šansu da se razvija ne samo kao festivalski grad, nego kao zajednica izuzetnih individualnih, kreativnih ličnosti i naučnih, kulturnih, obrazovnih i medijskih institucija i dragocjenih manifestacija s velikim međunarodnim ugledom.

Sarajevo je grad umjetnosti i najbolji je kandidat za to zvanje, njegove su riječi.

"Imajući u vidu da je Sarajevo simbolički kroz manifestaciju 'Sarajevska zima 93/94.' od 21. decembra 1993. do 21. marta 1994. između dviju evropskih prijestonica, Antverpena 93. i Lisabona 94. bilo proglašeno Evropskom kulturnom prijestolnicom, kao i da je od Vijeća Evrope proglašeno od 21. decembra 2003. do 21. decembra 2004.godine Prvim interkulturalnim gradom Vijeća Evrope te da je u njemu održan Prvi forum interkulturalnog dijaloga Vijeća Evrope u organizaciji IPC-a, uvjeren sam da će Sarajevo dobiti podršku svih evropskih kulturnih prijestolnica kao što je to bilo do sada u ovim projektima, kao i Evropskog parlamenta i Evropske unije, svih 27 zemalja članica.

Do sada ostvareni kontakti s evropskim kulturnim prijestonicama 2009. Linzom (Austrija) i potpisani protokol o saradnji na promociji ove ideje s Evropskom kulturnom prijestonicom 2010. Pécs (Mađarska) bit će intenzivirani.

Sarajevo je grad umjetnosti i po svojoj prirodnoj kulturno-historijskoj i graditeljskoj baštini sjedište evropskih i svjetskih kultura i civilizacija i religija", istakao je Ibrahim Spahić.

Njegovo je mišljenje da treba učiniti sve da se pripreme za promociju kandidature Sarajeva blagovremeno realizuju udruživanjem svih najboljih potencijala Sarajeva i BiH koji će osigurati da bi se na ovom projektu koji definitivno uključuje Sarajevo na listu evropskih prijestonica kulture izgradila nova infrastruktura i nova kulturna industrija, a posebno da bi se organizovao sistematski rad na obrazovanju, usavršavanju i zapošljavanju vrhunskih kadrova u svim oblastima kulture i umjetnosti.