Sajam knjiga
0

Hemon: "U Sarajevo me vraća nostalgija, ali i ljubav'

FENA
"Ljubav i prepreke" naziv je nove knjige istaknutog bh. književnika sa američkom adresom Aleksandra Hemona koja je pred brojnom publikom predstavljena danas na Sajmu knjiga u Sarajevu.

Knjigu je izdao "Buybook" Sarajevo, a jedan od vlasnika te izdavačke kuće Goran Samardžić istaknuo je u uvodnoj riječi da je nova Hemonova knjiga bez mane, te da u njoj samo zluradi kritičar može pronaći nešto što ne valja.

Nakon što je pročitao odabrane odlomke iz knjige, Hemon je naglasio da je ovu zbirku priča pisao u isto vrijeme kada i "Projekat Lazarus" te da su obje vezane u njegovoj svijesti.

"Obje su knjige povezane pripovjedačem koji ima sličnu biografiju kao i moju, te koji prolazi ista i slična iskustva kao što su moja. Samo što je knjiga "Ljubav i prepreke" mnogo više autsajderska", pojasnio je Hemon.

Naglasio je da je današnje predstavljanje knjige njena svjetska premijera, jer je u Sarajevu objavljena prije američkog tržiša, što mu je posebno drago.

Prokomentirao je i svoj dolazak u Sarajevo, naglasivši da u njega ne dolazi samo zbog Sajma knjiga, već brojnih prijatelja sa kojima je stalno i u "elektronskom kontaktu".

Također je ustvrdio da ga u Sarajevo i BiH ne vraća samo nostalgija - ona je za njega "retroaktivna utopija", već i ljubav. To je ono što je bezuslovno i što je potrebno ovom gradu i ljudima, kazao je.

Podsjetio je i na njegovu posjetu Sarajevu u septembru, kada se bavio obrazovanjem koje je u - obeshrabrujućem stanju.

"Energija uložena u čitace je najvažnija. Obrazovanje se u BiH vidno popravilo, ali su i dalje isti problemi još uvijek dominantni u školama. Ovdje problemi ostaju isti ili gori na državnom nivou, dok su pojedinačne inicijative pozitivne", istaknuo je Hemon.

Urednici buybookovog izdanja knjige "Ljubav i prepreke" su Damir Uzunović i Ida Hamidović.