Kanadski mediji o bh. piscu
70

Hemon Sarajevo prikazuje kao lijep, komplikovan i opasan grad

Anadolija
Aleksandar Hemon (Foto: Columbia Chronicle)
Aleksandar Hemon (Foto: Columbia Chronicle)
Poznati kanadski list Free Press donosi priču o bosanskohercegovačkom piscu Aleksandru Hemonu, koji danas živi i radi u Americi, kroz recenziju Douglasa Johnstona, o Hemonovom najnovijem djelu “Knjiga mojih života”.

“Hemon u svojoj posljednjoj knjizi hronološki nudi isječke iz svoga ličnog života. Počinje od svoga djetinjstva u Bosni, posljednjih dana u bivšoj Jugoslaviji i egzila u Chicago i, konačno, do utapanja u amerikanizirani porodični život”, navodi se u tekstu.

U nastavku autor teksta govori o tome kako Hemon u pojedinim momentima života i nije imao baš najsjajnije trenutke.

“Kao mlad čovjek, vodio je jedan 'iscrpljujuće ograničen život' u Sarajevu, dok je izbjegavao komunističke državno-sigurnosne službe. Kada je započeo rat u Bosni, on je otišao u Chicago gdje je u početku imao depresivan život”, navodi list Free Press.

Autor Johnston napominje da Hemon, prilikom dolaska u Ameriku, skoro da nije poznavao engleski jezik.

“Prije 20 godina njegov engleski je jedva bio na nivou prolaznosti, njegovo upravljanje pisanim engleskim još gore. Čudo, kako je razvio vještine pisanja eseja ovakvog kalibra, nikako nije objašnjivo niti pojmljivo. Ali, u potpunosti je dokazao svoje književno znanje na nematernjem jeziku”, piše ovaj list.

U tekstu se napominje da u svome radu Hemon rodno Sarajevo prikazuje kao grad koji je “mnogo propatio”.

“On Sarajevo opisuje kao lijep, ali ipak komplikovan grad, isto tako, i opasan. To je grad urezan u sjećanja kao grad pod opsadom i poluuništen od strane vojske bosanskih Srba”, navodi se u tekstu.

Recenzent Hemonove knjige kaže kako bh. pisac u svome djelu na svakom koraku pokazuje svoj “kozmopolitski pogled na svijet”.

“Hemon nudi realne životne priče i zapažanja iz svoga svakodnevnog života kao izbjeglica u 1990-im u Chicagu. Njegove teme su one od igranja fudbala sa jaranima u parku do bolnih grešaka kao što je njegov prvi brak”, navodi kanadski list.

Autor teksta napominje da je ideja grada u jezgru samosvijesti Aleksandra Hemona.

“Veliki dijelovi Chicaga su ušli u mene i tamo se smjestili. Vidio sam Chicago kroz oči Sarajeva, i dva grada su stvorila jedan komplikovan unutrašnji pejzaž u kojem bi mogle nastati i priče”, navodi se u recenziji kao jedan od Hemonovih citata.

List ističe kako je posljednji dio Hemonove knjige o teškoj bolesti njegove najmlađe kćerke, kada njegova porodica prolazi kroz teške životne momente.

“I to dokazuje da Hemon može bilo koje iskustvo, pa i ono najintimnije, pretvoriti u jednu snažnu priču”, navodi se u recenziji u poznatom kanadskom listu.