Paranoični nobelovac
0

Hemingway se ubio iz straha od agenata FBI-ja?

Sarajevo-x.com
Ernest Hemingway i Fidel Castro
Ernest Hemingway i Fidel Castro
Pedeset godina od smrti Ernesta Hemingwayja američkog pisca, nobelovca i dobitnika Pulitzerove nagrade, nisu razjašnjene sve okolnosti njegovog samoubistva. Blizak prijatelj tvrdi da njegova depresivnost i poremećaj ličnosti nisu imali nikakve veze sa odlukom da se ubije, već da je to učinio iz straha od agenata američke tajne službe.

Mnogi psiholozi, biografi i novinari trudili su se da otkriju razlog zbog kojeg je Hemingway izvršio samoubistvo. Stručnjaci su to pripisali njegovom "ludilu" i depresiji, međutim njegov prijatelj - pisac Aaron Edward Hotchner tvrdi da je Hemingwayja u smrt otjerala njegova opsesija time da je meta FBI-ja.

Hemingway je u to vrijeme simpatizirao Fidela Castra, te je zbog svojih veza sa Kubom vjerovao da agenti znaju za svaki korak koji napravi.

Hotchner, koji je autor djela "Papa Hemingway" i "Hemingway and His World", kazao je za New York Times da je Hemingway doslovno postao paranoičan zbog toga i da ga je strah od federalaca i natjerao da digne ruku na sebe.

Hotchner pamti nekoliko događaja kada je autor djela "Za kim zvona zvone" postajao paranoičan i počinjao pričati o ljudima koji ga prate. Ispričao je da je Hemingway 1960. odbio da uđe u bar jer je vjerovao da se tamo nalaze agenti FBI-ja.

"Kazao mi je da se osjeća kao da je u paklu. Da ga agenti stalno prate i prisluškuju, te da ne smije koristiti ni telefon niti poštu", ispričao je Hotchner, dodavši da vjeruje da je upravo taj strah od agenata natjerao nobelovca da se ubije.

Da je Hemingway imao razloga da vjeruje da ga prate FBI-ovci pokazalo se 1980. godine kada je, prema zakonu u slobodi pristupa informacijama, otvoren dokument o tom američkom piscu.

Ispostavilo se da je FBI zaista imao zabilješke o Hemingwayjovim namjerama da pokrene antifašističku špijunsku mrežu, a u dokumentima se navodi i to da je pisac imao psihičkih problema.

FBI-jov dokument o Hemingwayju sadrži 120 stranica. Hotchner tvrdi da mu je danas jako žao što tada nije uzimao za ozbiljno ono što mu je Hemingway govorio.

Ernest Miller Hemingway se ubio 2. jula 1961. godine.