Kamerni teatar 55
0

"Helverova noć" 100. put pred sarajevskom publikom

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Kultna drama "Helverova noć" koju je prema tekstu poljskog pisca Jaroslawa Swierszcza, poznatijeg pod pseudonimom Ingmar Vilkvist, režirao Dino Mustafić, večeras će na sceni Kamernog teatra 55 zabilježiti stotu izvedbu.

Glavni su protagnosti predstave, proteklih pet godina koliko se izvodi, Ermin Bravo i Mirjana Karanović.

Direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić taj je značajni broj na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu nazvao istinskim teatarskim podvigom i za mnogo veće sredine od Sarajeva.

On je mišljenja da je predstava postala zaštitni znak tog teatra te internacionalno najnagrađivanija predstava bh. teatara.

"Ova predstava uznemiri ljude i postavi im neka teška pitanja. Iako svjesni da ne možemo promijeniti svijet, ipak ne odustajemo od plemenite utopije. Ova se predstava kladi na nešto što je univerzalno svim ljudima - ona prenosi emocije", istaknuo je Topčić.

Za Mirjanu Karanović ova drama znači vrstu glumačke oaze i mjesto s potpuno neočekivanom mješavinom smijeha i suza.

"Kvalitet i punoća ove predstave te kontakt s publikom punilo je moj glumački entuzijazam. Ona je esencija pozorišta kakvog zamišljam i u kakvom bih zauvijek voljela da radim", ocinjenila je glumica.

Dodala je da predstava komunicira na potpuno nesvjesnom i neverbalnom planu, bez obzira na to koliko se riječi u njoj izgovori.

Nešto drugačije značenje predstava ima za Ermina Bravu, kojem je "Helverova noć" kao mladom glumcu bila jedna od prvih predstava po završetku Akademije scenskih umjetnosti.

"Kroz ovu sam predstavu sazrio i shvatio koliko gluma i pozorište mogu biti lijepi i koliko možeš upoznati vlastite granice. Za predstavu je jako važan i reditelj Mustafić, koji ih pravi iz čiste ljubavi te humanizma i želje za oplemenjenjem", smatra Bravo.

"Helverova noć" premijerno je izvedena 6. februara 2004. u Kamernom teatru 55. Do danas je gostovala u svim zemljama bivše Jugoslavije te Italiji, Austriji, Egiptu i Kolumbiji. Na međunarodnim je festivalima osvojila čak 17 nagrada.