Kultura
0

"Hasanaginica" premijerno u bečkom teatru

FENA
U Beču će 10. marta u teatru "Akzent" premijerno biti izvedena predstava po jednoj od najpoznatijih balada "Hasanaginica".

Sa ovom baladom u režiji Mustafe Nadarevića predstavit će se Hrvatski nacionalni teatar iz Zagreba.

Uloge tumače : Alma Prica, Mustafa Nadarević, Marija Kohn, Siniša Popović, Milan Pleština, Leona Paraminski, Olga Plakalović, Vanja Drach, Ivo Gregurević, Ivan Brkić, Borko Perić i Dušan Gojić.

Na vijest da će "Hasanaginica" u izvedbi ansambla Hrvatskog nacionalnog teatra biti premijerno izvedena u Beču reagovano je je sa web portala bihstudenti.com. gdje se navodi da u sinopsisu "Hasanaginica" koja će se igrati u Beću stoji - da se radi o hrvatskoj baladi.

BH - studenti u Beču tako su problematizirali preispitivanje porijekla i autorstva ove prelijepe balade, negudujući zbog navoda da se radi o hrvatskoj baladi.

Činjenica je da je "Hasanaginica" odavno svojom ljepotom i univerzalnom porukom prešla sve nacionalne ograde i da je bez obzira na eventualno geografsko porijeklo riječ o baladi koja pripada svijetu. Uostalom autor balade je ostao nepoznat. A kada je riječ o "svojatanju" na web stranici bečkog teatra stoji tek da se predstava igra na hrvatskom jeziku.