Kultura
0

Haris Burina je stotu izvedbu "Ćorkana" poklonio zeničkoj publici

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Bosanskohercegovački glumac Haris Burina u subotu navečer je u Cabaret klubu Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici pred izveo 100. po redu monodramu "Ćorkan".

Stota monodrama imala i svoj slogan: "100 predstava, 100 ljudi, 100 srca", a publika koja je ispunila Cabaret club, Harisa je po završetku monodrame nagradila velikim aplauzom.

"Želim da vam poručim samo jedno. Čuvajte svoj grad, svoju zemlju i svoju kulturu. Ja sam vaš i vi ste moji, volim vas", kazao je Burina.

On je u izjavi za Klix.ba kazao da je svaka predstava imala poseban značaj, te da će u narednoj sezoni početi sa igranjem predstave uživo, na mostovima.

"Ćorkan je rođen u Zenici i zbog toga je i stota izvedba u Zenici. Igrana je na brojnim scenama, ali i na Internacionalnom festivalu u Makedoniji. Predstava je postala brend i u narednoj sezoni ćemo je igrati uživo, ali samo u gradovima koji imaju most, jer se dio predstave igra na mostu. Velika je potražnja i morati ću odgovoriti na sve te pozive. Publika je večeras bila presretna, to se vidi po aplauzu. Lijepo je što su domaćini prepoznali da sam ja zenički glumac", izjavio je Burina.

Stota izvedba "Ćorkana" došla je veoma brzo, a rezultat toga je da je Burina svakih sedam dana odigrao po jednu predstavu.

"Poprilično brzo je došla stota izvedba monodrame 'Ćorkan' i ispalo je da je svakih sedam dana bila jedna izvedba. Fizički je užasno naporno, a psihički je malo teže. Svaku predstavu igram kao da je prva po radosti, a posljednja po učinku. Najteže je biti sat vremena na bini pred ljudima i na psihološkom planu najteža je priprema i prezentacija, a naravno i fizička igra", dodao je Burina.

Haris je kazao kako je ideja o igranju Ćorkana postojala još dok je bio na Akademiji za scenske umjetnosti, a sama dramatizacija je pisana sedam godina prije prve njegove izvedbe.

"To je tražilo potpunu posvećenost i slobodno vrijeme, što nisam imao i zbog toga sam morao čekati sedam godina da na kraju izvedem prvi put ovu monodramu", zaključio je Burina te poručio da će uskoro biti odigrana i 200-ta izvedba Ćorkana.