Kultura
25

"Happy End" Pjera Žalice premijerno u SARTR-u

Klix.ba
Na sceni SARTR-a u četvrtak će premijerno biti izvedena predstava "Happy End" grupe autora u režiji Pjera Žalice.

Ova predstava radnog naziva "Bajka" premijeru je trebala imati 25. novembra, ali je pomjerena zbog smrtnog slučaja u porodici reditelja.

Tako da svi oni koji su kupili ulaznice za predstavu "Happy End" i to za datume prije pomjeranja premijere, 25., 26. i 27. ulaznice mogu iskoristiti 28. (one od 25.), 29. (one od 26.) i 30. (one od 27).

“Happy End” je djelo grupe autora nastalo u okviru rada na Akademiji scenskih umjetnosti koji su koristeći se motivima različitih bajki progovorili o važnim temama koje se tiču društva u kojem živimo.

Sam naziv je ironičan jer je "Happy End" prikaz surovog svijeta totalitarizma. Ipak i ovdje ima onog bajkovitog pa dobro na kraju pobjedi zlo.

U predstavi glume: Selma Alispahić, Vedran Đekić, Emir Z. Kapetanović, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adi Hrustemović, Adin Avdagić, Amila Terzimehić, Snježana Alič, Maja Salkić i Mirela Lambić.

Asistent režije je Saša Peševski, dramaturg Adnan Lugonić, scenografkinja i kostimografkinja Lejla Hodžić, a muziku za predstavu je uradio Dino Šukalo. Producent predstave je direktor Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković.

Režiser Žalica na konferenciji za medije je istakao da je ovo za njega bilo veoma značajno isksutvo, budući da je radio sa mladim glumcima i po tekstu koji je nastao u toku nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a koji potpisuje grupa autora.

"Posebno zadovoljstvo i pozitivno iskustvo bilo je raditi sa mladim dramaturgom Adnanom Lugonićem, jer rad sa dramaturzima nije uvijek jednostavan, ali ovog puta smo jako dobro sarađivali i, nadamo se, napravili nešto što će publika razumjeti na pravi način. Mlada ekipa glumaca, među kojima je mnogo onih s kojima sarađujem prvi put, je zaista uradila odličan posao i značajno doprinijela konačnom obliku ove predstave. Posebno bih se zahvalio Emiru Zumbulu Kapetanoviću, koji je od samog početka pokazao veliku angažovanost, i koji je pokrenuo cijelu ovu saradnju sa Sarajevskim ratnim teatrom, u kojem evo danas sjedimo, finaliziramo jedan proces i najavljujemo premijeru onoga na čemu smo radili naporno sve ovo vrijeme", rekao je Žalica.

Direktor Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković je u svome obraćanju istakao: "Sarajevski ratni teatar je u ovoj godini, do sada, realizirao sedam predstava, a predstava reditelja Pjera Žalice 'Happy End' je definitivno adekvatnog naziva kada je u pitanju kraj 2012. godine u našem teatru. Ona po svome sadržaju odgovora onome čime smo se nastojali baviti sve ovo vrijeme. U njoj se se kroz prizmu poznatih bajki bavimo važnim temama koje se našeg vremena i prostora. Za razliku od prethodnih predstava koje smo radili u ovoj godini, ovaj put smo izabrali da kroz predstavu koja se može svrstati u žanr komedije pokušamo ukazati na neke vrlo ozbiljne probleme društva u kome živimo."

Kreševljaković je dodao da mu je posebno drago da je reditelj predstave Pjer Žalica, te da se smanjuje interval između njegovog pojavljivanja u pozorištu, s obzirom da se, kako kaže, radi o zaista posebnom i čovjeku i reditelju, kao i tekstu domaćih autora.

"Ako govorimo o Sarajevskom ratnom teatru, kao o fenomenu, odnosno o teatru pod opsadom, onda je važno podsjetiti da je Pjer Žalica važan dio te priče s obzirom da je svoju diplomsku predstavu 'Ajax' režirao upravo u periodu opsade, prije 19 godina, 6. decembra 1993. Pored te predstave iz tog perioda ostali su kao iznimno važna svjedočanstva dokumentarni filmovi 'Čamac', 'Djeca kao i sva druga', te nama posebno važan film 'Godot – Sarajevo', koji govori o predstavi Susan Sontag koju je režirala u opsjednurtom Sarajevu", podsjetio je Kreševljaković.

Mlada glumica Amila Terzimehić, kojoj je ovo bila prva saradnja sa Žalicom, je istakla da je čitav proces rada bio relaksirajući, veoma lagan i prijatan i da je u procesu rada, a nada se da je to slučaj sa svima koji su u procesu učestvovali, jako puno naučila od svojih kolega i od samog režisera.

SARTR do kraja godine namjerava započeti još nekoliko vrlo važnih projekata, među kojima posebno mjesto imaju predstave za djecu, te početak nove produkcije "Tajna džema od malina" Karima Zaimovića, koju će režirati Selma Spahić.