Kultura
0

Hanif Kureishi u Sarajevu na Evropskim književnim susretima

FENA
Francuski centar Andre Malroux i ove godine sedmi put organizovaće u Sarajevu Evropske književne susrete. Susreti će biti održani od 18. do 21. maja.

Neka od imena koja su potvrdila dolazak, kako FENA saznaje od koordinatorice za odnose s medijima Elme Džanić su: Andre Brink, Michael Cimino (reditelj filma Lovac na jelene, književnik), Juan Goytisolo, Aline Schulman, Achille Bembe, Ann Brunswick, Patrick Deville, Per Olov Enquist, Juan Goytisolo, Dževad Karahasan, Claudio Magris, Jamal Mahjoub, Daniel Maja, Achille Mbembe, Nenad Popović, Boualem Sansal, Daniele Sallenave, Elias Sanbar, Zafar Senocak, Predrag Matvejević...

Gost Susreta ove godine bit će i poznati engleski pisac pakistansko-engleskog porijekla Hanif Kureishi.

Kureishi je bio spriječen prošle godine da prisustvuje Susretima u Sarajevu. Njegovo učešće na ovogodišnjim Susretima potvrdio je Kureishijev agent, tako da će ove godine autor "Budhe iz pregrađa" stići u Sarajevo.

U Francuskom kulturnom centru Andre Malroux kažu da postoji mogućnost prikazivanja filmova koji su snimljni prema njegovom književnom predlošku.

Bit će upriličeno i predstavljanje romana Dževada Karahasana "Noćno vijeće".

Kao i prethodnih godina u okviru Evropskih književnih susreta održaće se promocija regionalnog časopisa za kulturu "Sarajevske sveske". Ovom prilikom biće predstavljen broj koji za temu ima "Roman u posljednjih 15 godina".

Tokom prošle godine uz Književne susrete Centar Andre Malroux je organizovao nekoliko značajnih kulturnih dešavanja u Sarajevu, te Stocu i Tuzli.