Kultura
0

Hadžiomerspahiću dodijeljen orden "Veliki oficir Reda Zvijezda italijanske solidarnosti"

FENA
Ambasador Italije u BiH Alessandro Fallavollita uručio je danas u Ambasadi orden "Veliki oficir Reda Zvijezda italijanske solidarnosti" autoru i generalnom direktoru Projekta Ars Aevi Enveru Hadžiomerspahiću.

Ovaj orden je najviše priznanje države Italije koje dodjeljuje predsjednik Italije Giorgio Napolitano strancima ili italijanskim državljanima koji žive van Italije za izuzetan doprinos promoviranju prijateljstva i solidarnosti između vlastite zemlje i Italije.

"Izuzetna mi je čast što sam uručio orden velikom prijatelju Italije Enveru Hadžiomerspahiću koji je davao i još daje doprinos od apsolutne vrijednosti za kulturalne odnose Italije i BiH. Hadžiomerspahić je sa strašću i zalaganjem promovirao Projekt Ars Aevi u Italiji i svijetu uspijevajući involvirati političke ličnosti i umjetnike svjetskog glasa", obrazložio je razloge za dodjelu ordena ambasador Fallavollita.

Ambasador je istakao da će kruna višegodišnjeg vrijednog rada Hadžiomerspahića biti krunisana izgradnjom muzeja savremene umjetnosti za koji je projekt uradio proslavljeni arhitekt Renzo Piano.

Izražavajući zahvalnost za ovo veliko priznanje, Hadžiomerspahić je istakao da je dodjela ordena priznanje za sve koji su uključeni u Projekt Ars Aevi.

"Priznanje Projektu možemo prihvatiti i kao poziv da zajedno radimo na ostvarenju njegovih narednih faza. Ars Aevi je izraz kolektivne volje umjetnika svijeta. Kao i nebrojeno puta do sada, naši italijanski prijatelji su nam ukazali povjerenje i pokazali da iskreno cijene vrijednosti koje je Ars Aevi dosegao", kazao je Hadžiomerspahić.

Generalni direktor Projekta Ars Aevi podsjetio je i na plan realizacije Projekta koji uključuje formiranje fondova za izgradnju muzeja u toku 2009., izgradnju prvog bloka u toku 2010. te njegovu potpunu izgradnju do 2011.

Inauguracija muzeja jedinstvenog po opusu planirana je u toku 2012.