"Na korak do pakla!"
0

Hadžiomerspahić podnio ostavku na mjesto direktora Ars Aevija

Piše: A. Džaferović
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Umjetnik Enver Enjo Hadžiomerspahić podnio je danas zvaničnu ostavku na mjesto direktora Ars Aevija, jednog od najznačajnijih razvojnih projekta grada Sarajeva, koji je osnovao prije 20 godina.

Izuzetno potresen, Hadžiomerspahić je novinarima uručio knjigu ostavke u kojoj je obrazložio svoj postupak, kao i značaj projekta koji čuva kolekciju djela najznačajnijih svjetskih umjetnika vrijednu 10 miliona eura. Konačnoj odluci da podnese ostavku doprinijeli su vlastodršci, koji su se obavezali da će izgraditi Muzej savremene umjetnosti, koji je projektovao renomirani talijanski arhitekta Renzo Piano, a nisu uradili ništa.

"Muzej - simbol nove Evrope"

Izgradnjom Muzeja savremene umjetnosti Sarajevo bi, prema njegovim riječima, postalo svjetska atrakcija. Stotine hiljada turista bi svake godine dolazilo da ga obiđe i vidi djela eminentnih umjetnika.

"Svašta sam radio da objasnim da je Ars Aevi prije svega ekonomsko-razvojni projekt i da građanima ukažem na to kakvo blago imaju, da ne dozvole da to blago propadne, jer se ono dobija samo jednom i nikada više", kazao je Hadžiomperspahić i podsjetio na događaje od prošle godine kada je sve ukazivalo na to da će Muzej biti izgrađen i prema planu inauguriran 2014. godine, na stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata. "U Sarajevu, mjestu susreta svjetova da inauguriramo Muzej - simbol nove Evrope", dodao je Hadžiomerspahić.

"Mi smo o ovome postigli sve dogovore na najvišem nivou Grada i Kantona. Odjednom, sve je stalo, ništa od dogovorenog nije urađeno. Kada sam postao toga svjestan, nisam imao izbora nego da 16. septembra prošle godine izađem na ulicu i probudim svijest kod građana Sarajeva da ne dopuste da im se ovo blago oduzme. Ko? Opstruktori, koji ne žele dobro Sarajevu i sve to organizovano rade, kao što su organizovano djelovali tokom opsade Sarajeva da se urbano tkivo Sarajeva razori, da se kultura uništi kao što se kulturne institucije uništavaju tokom proteklih 15 godina", naglasio je osnivač Ars Aevija.

"Umjesto ponosa biramo sramotu"

No, nakon godinu dana protesta na administrativnom planu, kaže, nije postigao nikakav rezultat. Stoga je odlučio podvući crtu na 44 godine svoga rada.

"Mogu biti veoma zadovoljan i sretan zbog svega što sam postigao, ali i veoma tužan i nesretan što ekonomsko-razvojne komponente ovog projekta nisu prepoznate. Ostavku prvo saopćavam medijima, a u narednim danima ću i nadležnim institucijama predati knjigu ostavke. Želim ih i na ovaj način podsjetiti da svojim postupcima ubijaju projekt Ars Aevi. Umjesto ponosa mi biramo sramotu, umjesto razvoja stagnaciju i potonuće. Ako su se opredijelili da to bude tako, onda im Enver više nije potreban", istaknuo je Hadžimorespahić.

On će danas, zadržavajući performerski karakter ličnog protesta, od 15 sati čistiti most koji je Renzo Piano projektovao, izgradio i darovao građanima Sarajeva. Most je znak i putokaz dolaska do budućeg Muzeja Ars Aevi, koji bi uz Zemaljski muzej BiH i Historijski muzej BiH trebao biti izgrađen na lokaciji utvrđenoj regulacionim urbanističkim planom Kvadranta C, na terenu uz Vilsonovo šetalište.

Na ulazu u depo Ars Aevija na platou Skenderija stoji ispisana misao Awigdora Powsnera iz 18. stoljeća koji poručuje: "Ako tražiš pakao, pitaj umjetnika gdje je, ako nema umjetnika, znači da si u paklu". Sudeći prema odnosu koji država Bosna i Hercegovina ima prema umjetnosti, na korak smo do pakla!