Najavio podnošenje ostavke
3

FOTO / Hadžiomerspahić će evakuirati djela svjetskih umjetnika iz depoa Ars Aevi

FENA
Osnivač i direktor projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić danas je, povodom najavljene deložacije kolekcije Ars Aevi neprocjenjive vrijednosti iz depoa u Centru Skenderija 7. maja, istaknuo da će organizirati evakuaciju djela svjetskih umjetnika putem stranih ambasada u Sarajevu.
Enver Hadžiomerspahić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Enver Hadžiomerspahić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Hadžiomerspahić je na konferenciji za medije u Sarajevu najavio da će ambasade zemalja iz kojih potječu autori djela zamoliti da ta djela preuzmu, te da ih, ukoliko se u narednih šest mjeseci ništa ne riješi za kolekciju Ars Aevi, vrate njihovim autorima.

Nakon dvadeset godina neumorne borbe za očuvanje kolekcije Ars Aevi i projekt izgradnje muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu, Hadžiomerspahić je istaknuo da će 16. septembra na dan godišnjice njegovih javnih protesta na više lokacija u gradu i 20. godišnjice borbe za vrijednosti ovog projekta, zvanično podnijeti ostavku na mjesto direktora projekta Ars Aevi.

"Pozdravljam odluku direktora Centra Skenderija Hajriza Bećirovića da se ovaj problem konačno riješi i status kolekcije Ars Aevi konačno odredi. Ova kolekcija je najljepši spomenik nepravdi opsade Sarajeva, jer su njeni osnivači najistaknutiji svjetski umjetnici. Ukoliko to niko ne shvata, projekt nakon dvije decenije treba biti završen", smatra on.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Hadžiomerspahić je podsjetio da je na čelu Doma mladih postavljen 1969. godine nakon što je izgrađena Skenderija, a kasnije imenovan na funkciju direktora kulturnog programa Skenderije, te direktora kulturnog programa ZOI '84.

"Ideja Ars Aevi rođena je u ovim prostorima, jer to je bila inicijativa Centra Skenderija. Kolekcija je nastajala od 1992. do 1999. godine i smještena je u ove prostore nakon što je vlada Italije finansirala rekonstrukciju prostora depoa 2007. godine, s ciljem da se djela ovdje smjeste i zaštite", ističe on.

On također smatra da kolekcija ne treba biti zatvorena u nekom prostoru, već dostupna svim ljudima, što je i cilj Muzeja savremene umjetnosti.

Enver Hadžiomerspahić u konačnici je još jednom pozvao čelne ljude Grada i Kantona Sarajevo da ispune obaveze prema projektu Ars Aevi, koje su dali u pisanoj formi u februaru 2011. godine, uz potvrdnu odluku da će finansirati izradu izvedbenih projekata Muzeja Ars Aevi iz budžeta u 2011. godini.