Premijera 21. novembra
0

Hadžihafizbegović: "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" je naša zlatna poluga

Piše: Aida Džaferović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U srijedu 21. novembra na sceni Kamernog teatra 55 konačno će biti premijerno izvedena predstava "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce", koju je prema tekstu Abdulaha Sidrana postavio reditelj Sulejman Kupusović.

Podsjetimo, prvobitni datum premijerne izvedbe pomjeren je zbog nezgode jednog od glavnih glumaca Emira Hadžihafizbegovića. On je prije mjesec i po dana pao u kupatilu hotela u kojem je boravio i slomio tri rebra. No, kako je sam rekao na koferenciji za novinare, sada je u potpunosti zdrav.

"Dugo nisam radio projekt u kojem je bila tako dobra aura nad predstavom. Odgovorno tvrdim da imamo zlatnu polugu pod miškom, a zove se 'U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce'. Način na koji smo radili ovu predstavu i njen finalni krešendo nešto je što se rijetko susreće u teatru", rekao je Hadžihafizbegović.

Direktor Kamernog teatra i jedan od glumaca u predstavi Dragan Jovičić kazao je da je pauza dobro došla jer je ekipa za ovo vrijeme sazrela. Dodao je da sa velikim nestrpljenjem svi očekuju susret s publikom.

"U vrijeme koje nije nimalo sklono kulturi i umjetnosti, ovo je veliki dan. Ne samo kada je upitanju naša predstava, ovime dokazujemo da smo zreli, da imamo odnos prema našem dramskom stvaralaštvu. Kada se desi tekst kakav je Sidranov 'U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce' onda je obaveza svakog čovjeka da mu se vraća. Ne samo zbog njegove aktuelnosti i bolnih rana, već zato što je vrijeme da shvatimo da je Sidran neko kome se treba uvijek vraćati", kazao je Kupusović.

Dodao je da je "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" brilijantan tekst i jedan od najboljih napisanih na prostoru bivše Jugoslavije.

"Kad imate tu i motivaciju vremena u kojem vam stalno govore 'nije bio zločin, nije bio genocid' i kad neko kao Karadžić očekuje nagradu za ono što je radio, kada imate ovakve glumačke ličnosti, onda postanete čovjek koji je, kao ja, dosanjao svoj san", istaknuo je Kupusović.

Jedan od glavnih aktera predstave, glumac Amar Selimović, naglasio je da je ekipa predstavu stvarala u sjajnoj atmosferi.

"Dobro smo radili kao tim, što je u našem podneblju rijetkost, jer se svakodnevno otuđujemo i postajemo asocijalni. Svi mi smo kao ljudi, a onda i kao profesionalci, osjetili potrebu i dužnost da tretiramo teme koje su obilježile naše živote, a pogotovo živote ljudi koji su izgubili najmilije u agresiji na BiH. Naša dužnost je da te teme tretiramo na najiskreniji način i veoma sam sretan da kažem da smo radili s puno emocija, ali i opreza", zaključio je Selimović.

U predstavi koja će premijerno biti prikazana u srijedu glume još Admir Glamočak, Sabina Bambur, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović i Sadžida Šetić