Kultura
0

Hadžihafizbegović i Koldžo: Nekadašnji Dom pionira "Boško Buha" pretvoriti u pozorište

FENA
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo obišli su danas nekadašnji Dom pionira "Boško Buha" na Grbavici te se uvjerili da je neophodno što prije pristupiti njegovoj sanaciji.

Planirano je da se u spomenuti objekt smjesti pozorište, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Ministar Hadžihafizbegović ustvrdio je da je njegova ideja o pretvaranju tog devastiranog prostora u teatarski centar s pozorištem naišla na svesrdnu podršku načelnika Koldže.

On je mišljenja kako je za grad koji želi postati centar jugoistočne Evrope u najmanju ruku čudno da ima samo jedno pravo pozorište, misleći pritom na Pozorište mladih, jer je Narodno pozorište bivši oficirski objekt, Kamerni teatar su adaptirani stanovi, dok je SARTR smješten u objekt koji tek treba dobiti sve performanse pravog teatra.

Općina Novo Sarajevo sa 110 hiljada stanovnika kojoj se često spočitava karakter epicentra Sarajeva, naglasio je on, nema ni kina, niti pozorišta, sportske dvorane ili bazena zbog čega je duhovna periferija.

S obzirom na veliku kvadraturu nekadašnjeg doma, prostor bi osim pozorišta mogao dobiti multimedijalni značaj.

Načelnik Nedžad Koldžo usaglasio se s Hadžihafizbegovićem da bi prostor nekadašnjeg pionirskog doma bio idealan za pozorište. Tu je nekada i egzistiralo omladinsko pozorište, a stanovnici Grbavice i građani ove općine zaslužili su jedan savremeni objekt u kojem će biti prezentirani različiti kulturni sadržaji. Također, sanacija doma bila bi mnogo jeftinija od izgradnje novog objekta.

Koldžo je dodao kako je Bošnjačka televizija, koja je poslije rata iznajmila Dom "Boško Buha" na korištenje i Općini na ime zakupa duguje oko million maraka, zatražila vansudsku nagodbu. Njom televizija traži da im se oprosti dug, a da oni zauzvrat vrate Općini objekt.

Načelnik je istaknuo da će se o ponuđenoj nagodbi konsultirati s općinskim pravobranilaštvom radi postizanja pozitivnog dogovora.