Kultura
0

Hadžihafizbegović: "Dani Jurislava Korenića" trijumf kolektiva Kamernog teatra

FENA
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ovo je velika pobjeda i trijumf kolektiva Kamernog teatra 55, jako smo sretni da je Festival okončan na način kako nismo ni očekivali ocijenio je za Fenu direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, na čijoj sceni je večeras završen prvi regionalni Festival "Dani Jurislava Korenića".

Hadžihafizbegović, kao idejni tvorac Festivala, navodi da je kolektiv Kamernog želio napraviti nepretenciozan festival u cilju davanja omaža velikom magu teatra Jurislavu Koreniću i glumcu Žanu Maroltu.

"Ali, vijest je zaista otišla daleko, Fetival je dobio sjajan regionalni značaj i tekstovi o njemu izlazili su od Ljubljane, Beograda do Skoplja i Podgorice. Tome je pridonio i tretman Festivala od domaćih medija", kazao je.

Podvlači da nije lako praviti pozorišni festival i okupiti predstave iz regije u vrijeme kada se za kulturu izdvajaju sramna sredstva. Stoga naglašava da Festivala ne bi bilo bez pomoći onih koji su osjetili njegovu važnost.

"Nadamo se da će Festival ostati tradicionalan, te da će i onda kada ja ne budem u ovom teatru i dođu neki drugi ljudi, on imati svoj život. Zahvaljujem se žiriju i građanima Sarajeva koji su deset dana punili scenu Kamernog. Jako sam umoran, ali ovo je jedan lijepi umor kada se imate za čim okrenuti, jer tada i umor ima smisla", istaknuo je Hadžihafizbegović.