Kultura
38

H:ART i Maja Skenderović: Nove javne galerije na šest lokacija u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prezentacija novih javnih galerija u Sarajevu i otvorenje izložbe u Slobodnoj zoni održat će 10. 12. 2016. u 12 sati u ulici Mula Mustafe Bašeskije 9, saopćili su iz udruženja H:ART koje je u protekla tri mjeseca tri puta sarađivao sa umjetnicom Majom Skenderović i podržao njen ciklus Muzej ljudskosti, a ovaj put to će uraditi u drugačijoj verziji.

Maja se vratila svojoj prvobitnoj namjeri u kojoj njen ciklus Muzej ljudskosti govori o institucijama, organizacijama i ljudima koji aktivno i neumorno žele da promjene kontinuirane greške u sistemu. Njen ciklus je započet u maju u Mostaru u sklopu Street Art Festivala sa zvanično prvim muralom iz ciklusa Muzej ljudskosti i urađen je na zgradi Vijeće mladih. Nakon toga imala je priliku da uradi više od stotinu murala po različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini i planira ih s vremenom otkriti pojedinačno.

"Iskustvo koje mi imamo sa Majom su dvije samostalne izložbe u ulici Marka Marulića 2A,B,C i u Radićevoj 1, što sam novom saradnjom i novih šest lokacija koje želimo da vam predstavimo ukupno broji 30 murala. Ovaj put predstavljamo nove galerije u Roditeljskoj kući - Srce za djecu oboljelju od raka u FBIH, Slobodnoj zoni, Udruženju Obrazovanje gradi BiH, Pomozi.ba - Radnja dobre volje, Udruženju za kulturu i umjetnost Crvena - Zajednički grad, Sarajevskom otvoreni centar", najavili su.

H:ART i Maja su željeli da se obrati pažnja na organizacije, ljude koji se svakodnevno bore da naprave značajne promjene određenih problema koje kontinuirano postoje kao veći problemi u našem sistemu. Kroz svoj ciklus Muzej ljudskosti ona bira sebi one u koje vjeruje i one koje želi da i drugi vjeruju malo više nego što je trenutna situacija.

"Maja u svom ciklusu Muzej ljudskosti mural, koji u ovim primjerima spominjemo, koristi kao tehničko sredstvo pažnje, a ne kao predmet lijepog u umjetnosti. Ona kroz umjetnost želi prizvati pažnju da postoje organizacije kojim bi trebala naša podrška i pomoć. Ona je svjesna da nije to neki veliki doprinos, ali ukoliko je i mali, to je čini veoma sretnom. U protekla tri mjeseca imala je privilegiju da uradi omaž ovim organizacijama ili kako ih ona naziva junacima današnjice. U tom periodu je upoznala ljude koji rade u tim organizacijama i uvidjela koji su problemi koji ustvari najviše čine netolerantnim naše društvo. Ona pokušava da napravi da njena umjetnost nije luksuznog karaktera koja pripada samo galerijskom prostoru ili selektivnom društvu, jer ipak umjetnost pripada svima nama. Ako je moguće da ona djeluje u svrhu većeg zadatka od zadatka lijepog ili pripadničkog u umjetničkoj sceni, ona radije bira poruku aktivizma i akcenta na one koji trebaju umjetnost u takve svrhe", istaknuto je u pozivu.

U nadi da će ove organizacije imati veću podršku i razumijevanje u ono što oni rade i predstavljaju, želi da podstakne potrebu da se i sami ljudi prijave na akcije i radionice koje ove organizacije organizuju. Ovo je njen poziv na veću svijest i uključenost u sve aktivnosti za koje se oni redovno bore.

"Osim onih kontinuiranih problema, ono što je problem u proteklo vrijeme i na šta želimo da vam obratimo veliku pažnju je situacija sa Hastahana parkom koji Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena sa svojim projektom pokušava oživjeti i vratiti funkciju parka, jer smo svjesni da nam sve više i više nedostaje zelenih površina unutar grada. U sklopu Actopolisa, Maja je izrazila želju da uradi mural na prilaznom zidu ka ulasku u park, da osvijetli tlo i stepenice prilikom ulaska u park, jer je taj dio parka izuzetno mračan, ujedno da ujedini snagu s aktivistkinjom Arminom Pilav i da joj ona vjeruje i dopusti da uradi mural na njenoj umjetničkoj instalaciji (kiosk). Osim ovog primjera postoji situacija sa Slobodnom zonom, inače prostor koji su mladi samoinicijativno očistili i napravili park unutar kojeg se dešavaju najdivnije aktivnosti koje grad ne bi mogao ni da pretpostavi. Sam taj prostor ujedinjuje mlade, a i one koji podržavaju mlade, pružajući čitav niz različitih aktivnosti koji reflektuju najljepše priče ovog grada. Na samom tom mjestu dešava se najčišća svijest o okruženju, stvara se historija ujedinjenja zdravog uma i dobrih navika da jedan od najbitnijih faktora ovog društva, a to su naše buduće generacije, potenciraju takvu vrstu odgoja i rađaju čitav jedan predivan naraštaj aktivista, mladih koji žele sebi prostor za bolje. Ono sa čim se oni susreću je ustvari da imaju kontinuirane navale na taj prostor, a kad kažemo navale mislimo na prilagođavanje prostora ka potrebi kapitala. Što je ustvari i srodan problem većini ovih organizacija koje smo spomenuli. Sarajevski otvoreni centar neizmjerno radi već dugi niz godina da otvori ljude ka malo većem strpljenju da razumiju drugačije, da podstakne komunikativnost, razumijevanje i da osigura ugodnost svim onima koji osjećaju da im nisu ispunjena njihova osnovna ljudska prava jednakosti i najčešće zbog nerazumijevanja i imaju te neke vrste ne-empatije. Ono što mi želimo da se obrati malo veća pozornost ka razumijevanju i slobodi ravnopravnosti. Posljednja vijest koja nas jako žalosti i želimo da podstaknemo ljude da se bune protiv ovakve vijesti da će se zatvori Roditeljska kuća, inače mjesto u kojem borave djeca koja boluju od karcinoma. Za vrijeme liječenja oni sa svojim roditeljima besplatno borave u tom prostoru kako bi čitav taj proces učinio da se djeca osjećaju bar malo bolje i ugodnije. Ono što mi želimo, je da nam se pridružite u zajedničkoj viziji da podržimo ove organizacije, da pratimo njihov rad i da pomognemo onoliko koliko možemo", navode organizatori.