90. godina Sarajevske filharmonije
46

Gulamović: Pripremili smo dobar i ambiciozan program, uinat svima

Piše: A. Dž.
Sarajevska filharmonija, prvi profesionalno organiziran simfonijski orkestar na području BiH, ove godine slavi 90. godišnjicu postojanja i rada, koju će obilježiti spektakularnim programom.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Prvi koncert kojim počinje obilježavanje 90. godišnjice bit će održan u petak, a riječ je o Koncertu za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova te Dvoržakovoj 9. simfoniji pod dirigentskom palicom Slovenca svjetskog glasa i renomea Uroša Lajovica.

"Pripremili smo zavidan i ambiciozan program u toku 2013. godine. S obzirom na tešku situaciju u zemlji i na to koliko smo zapostavljeni, mi smo uinat svima organizirali dobar i zahtjevan program i sigurna sam da će naša sala biti puna", istaknula je direktorica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović.

U predstojećoj sezoni, publika će imati priliku slušati koncerte povodom 200 godina od rođenja Guiseppea Verdija i Richarda Wagnera, a osim u Sarajevu, ansambl će muzicirati u Mostaru, Tuzli, Zenici i Firenzi (Italija). Filharmonija ni ove sezone neće zaboraviti na najmlađu publiku te će, pored redovnih koncerata za njih, posjećivati djecu u školama.

Prema riječima kantonalnog ministra kulture i sporta Ivice Šarića, Sarajevska filharmonija unatoč nedostatku finansijskih sredstava i profesionalnog kadra, već devet decenija ima izuzetne rezultate.

"Obećavam da će Filharmonija ove godine dobiti još tri važna muzičara koja su joj neophodna. Čestitam Filharmoniji 90 godina postojanja i nadam se da će doći bolja vremena, a to ovisi o svima nama, od mene do vas koji pratite ovo što se događa", kazao je Šarić.

Renomiranom slovenskom dirigentu Urosu Lajovicu ovo će biti peti koncert sa Sarajevskom filharmonijom.

"U petak se navršava 40 godina otkako sam počeo profesionalno dirigirati, tako da će to i za mene biti jedan poseban praznik. To će ujedno biti i moj 1340. koncert", kazao je Lajovic te dodao da je do sada dirigovao 94 orkestra u 34 države, ali se u Sarajevo uvijek rado vraća.

U povodu 90. godišnjice Sarajevske filharmonije, agencija Fabrika kreirala je promotivni spot koji će se puštati pred svaki koncert ove godine.