Kultura
0

Gruzijskom ostvarenju "U procvatu" Srce Sarajeva za najbolji film i žensku ulogu

Piše: A. Dž.
Foto: D. S./Klix.ba
Svi dobitnici nagrada (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"U procvatu" je najbolji film 19. Sarajevo Film Festivala. Gruzijsko ostvarenje reditelja Nane Ekvtimishvili i Simona Grossa osvojilo je večeras Srce Sarajeva za najbolji igrani film, ali i za najbolju žensku ulogu.

Svečanom dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je završen 19. Sarajevo Film Festival. Osim za najbolji film tradicionalno su dodijeljene nagrade za najbolje dokumentarno ostvarenje, najbolji kratki film, zatim Srce Sarajeva za najboljeg glumca i glumicu, specijalna priznanja žirija kao i nagrada za ljudska prava.

Prije nego što su članovi žirija obznanili pobjednike u konkurenciji igranog filma, predsjednik Danis Tanović zahvalio je ekipi Sarajevo Film Festivala riječima:

"Hvala vam što radite ovu nemoguću misiju 19 godina. Hvala vam što ste doveli sve ove ljude u BiH, što ste nam prikazali sve ove filmove. Hvala vam što ste pokazali kako Sarajevo može izgledati i hvala vam za najboljih devet dana u godini."

Zanimljivo je da je žiri dodijelio dva Srca Sarajeva za najbolju žensku ulogu i to glavnim glumicama gruzijskog filma "U procvatu". Nagradama su se okitile Lika Babluani i Mariam Bokeria.

Najbolji glumac 19. SFF-a je Bogdan Diklić za ulogu u hrvatsko-bosanskohercegovačkom filmu "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića.

"Ne znam nagradu koja se zove ljepše od ove i stoga mi je veoma draga", rekao je Diklić. Film "Obrana i zaštita" odnio je i specijalno priznanje žirija Takmičarskog programa - igrani film.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je rumunskom filmu "Sjena oblaka" Radua Jude koji nije došao u Sarajevo, ali je poslao SMS u kojem je zahvalio na priznanju. Jude je prošle godine osvojio Srce Sarajeva za najbolji film 18. SFF-a za ostvarenje "Svi u našoj porodici".

Specijalna priznanja u okviru programa za kratki film pripala su ostvarenjima "Čast" i "Rabbitland".

Najbolji dokumentarac 19. SFF-a je austrijski film "Sickfuckpeople", Juryja Rechinskog, koji govori o grupi djece, beskućnika, koji su uspjeli preživjeti svoje ovisničko djetinjstvo.

Nagrada za dokumentarni film koji se bavi ljudskim pravima u vrijednosti od 3.000 eura otišla je u ruke Arsena Oremovića za film "U braku sa Švicarcem" zbog toga što, kako stoji u objašnjenju žirija, traži povećanu transparentnost vlada.

Specijalna nagrada žirija za dokumentarni program, koju podržava Al Jazeera Balkans, pripala je grčkom filmu "Čistači" dok je drugo specijalno priznanje u ovom programu pripalo ostvarenju "Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše tijelo" Marte Papivode. 

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra večeras je uručio i počasno Srce Sarajeva izvršnom direktoru Eurimagesa Robertu Olli.

"Hvala svima, ovo je velika odgovornost i veoma sam emotivan. Ova nagrada dolazi u posebnom trenutku jer sam na sredini svoje karijere i veoma je ohrabrujuća. Osim toga, moje je srce trenutno slomljeno tako da imam potpuno novo", rekao je Olla.

Svečanom dodjelom nagrada večeras je zatvoren 19. Sarajevo Film Festival.

SFF