Narodno pozorište Sarajevo
0

"Grobnica za Borisa Davidoviča" u režiji Gradimira Gojera

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Ansambl pozorišta Prijedor u ponedjeljak navečer će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo izvesti predstavu "Grobnica za Borisa Davidoviča", koju je prema tekstu Danila Kiša adaptirao i režirao Gradimir Gojer.

Predstava će biti igrana u okviru festivalskog programa "Sarajevske zime", a njome se obilježava 20. godišnjica smrti jednog od najistaknutijih pisaca bivše Jugoslavije Danila Kiša.

Gradimir Gojer je na današnjoj konferenciji za medije Festivala podvukao da je riječ o originalnoj Kišovoj drami koju je napisao po motivima svoje čuvene pripovijetke "Grobnica za Borisa Davidoviča".

"Ovo je komad o sili i nemoći, odnosno nemoći da sila pobijedi elementarnu ljudskost. Ujedno je to komad o zatvorskoj filozofiji i komad koji nema nacionalnog i državnog predznaka, niti predznak jedne estetike", kazao je Gojer.

On je mišljenja da je Kiš u svom literarnom kosmosu miješao žanrovska i stilska opredjeljenja unutar samo jedne pripovijetke i da nije imao prave sagovornike u ovoj zemlji, već prije svega s kosmosom.

"To je bio čovjek koji nije znao za vjeru i naciju, već koegzistenciju. On je znao samo za život. Kiš nije razgovarao samo s ljudima pored sebe, već cijelim zvjezdarijem. Imao je potrebu da razgovara na širokim kosmopolitskim paralelama", istaknuo je Gojer.

Naglašavajući iznimno težak rad na scenskom postavljanju ovog teksta, potcrtao je da se u jednom trenutku na sceni nađe gotovo 50 ljudi. Također je istaknuo da je u prvi plan komada stavljao potpuno izgrađene likove i karaktere, a spektakl u drugi plan.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš smatra da je ova predstava za to pozorište u 57 godina dugoj historiji zasigurno jedan od najvećih projekata, ocijenivši ga iznimno zahtjevnim i skupim. Naglasio je angažman 27 glumaca na sceni u ovom komadu.

Ujedno je najavio da s ovom predstavom imaju velike planove - od učešća na bh. teatarskim festivalima, do njenog izvođenja na scenama svih bh. teatara.

Glumcu Darki Cvijetiću, koji je otjelovio lik Borisa Davidoviča, izuzetna je čast što će uopće igrati takvu ulogu, posebno pred sarajevskom publikom i na godišnjicu smrti velikog pisca.

"Bilo mi je izuzetno drago pokušati ući pod kožu liku koji je vjerovao da revolucija jede svoju djecu", kazao je glumac Radenko Bilbija o ulozi isljednika Feđukina.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Vanja Popović, a učestvuje i ansambl Omladinskog dramskog studija pri Pozorištu Prijedor. Predstava će biti izvedena u 21 sat.

Vezani članci