Kultura
76

Gregory Porter otvara 18. Jazz Fest

Dobitnik ovogodišnjeg Grammyja za najbolji vokalni jazz album i bez sumnje trenutno najtraženiji muški vokalista na svjetskoj jazz sceni Gregory Porter otvorit će 18. Jazz Fest Sarajevo 2014.

Ovogodišnji festival bit će održan od 4. do 9. novembra a Porter neće biti jedini dobitnik Grammyja kojeg ćemo ove godine gledati na sceni Jazz Festa. Iako je do početka festivala ostalo gotovo 7 mjeseci, lista učesnika je odavno poznata i na njoj se nalaze još tri dobitnika prestižnog Grammyja.

Iako Gregory Porter u karijeri ima tek tri albuma objavljena u protekle četiri godine, svaki je zavrijedio nominacije za Grammy, posljednji – Liquid Spirit čak dvije. Porter je za kratko vrijeme osvojio kritiku i publiku. Njegovi koncerti širom Sjedinjenih Država i Evrope rasprodati su mjesecima unaprijed, a mediji ovog umjetnika bez ustručavanja nazivaju “genijem”, “briljantnim novim glasom jazza” i “novim velikim jazz pjevačem”.

Ovog američkog umjetnika su muzički kritičari uglednog JazzTimesa proglasili vokalistom godine, dok su ga također kritičari magazina DownBeat proglasili umjetnikom godine i vokalistom godine u kategoriji “zvijezda u usponu”.

Pjesma Hey Laura sa albuma Liquid Spirit koji će Porter 4. novembra predstaviti bh. publici, bila je nominirana za Grammy, u kategoriji najbolje R&B izvedbe.