Kultura
0

Grčki umjetnici u programu prvog dana festivala "Sarajevska zima"

FENA
Grčki umjetnici predstavit će se s tri zanimljiva programa na svečanoj ceremoniji otvaranja ovogodišnjeg Internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" 7. februara.

Kako je rečeno na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, prvog dana Festivala Nixos Alexiou postavit će u Galeriji "Mak" izložbu instalacija, fotografija, slika, crteža i skulptura iz svoje kolekcije, a svi poklonici umjetnosti njegov će drugi rad moći vidjeti i na fasadi hotela Evrope.

Istoričarka Kristina Petrina kazala je kako je ovaj grčki umjetnik na potpuno uništenu fasadu hotela Evropa postavio vertikalne trake, proizvodeći tako božanstvenu zavjesu igre zvuka i svjetla.

Govoreći o njegovoj izložbi u Galeriji "Mak", ona je istaknula da je riječ o kolekciji djela savremenih stranih i grčkih umjetnika koji obuhvataju sve vrste umjetnosti. Karakteristično je da su svi radovi u neraskidivoj vezi s odnosima koji su vladali u umjetnosti u tom periodu Grčke, predstavljajući tako njegovu reakciju na savremeno umjetničko stvaralaštvo u Atini.

Grčka umjetnica Lizzie Calligas predstavit će video "Jutarnje svjetlo III" na zidu kod grčke ambasade. Riječ je o njenom posmatranju načina igre svjetlosti dok prolazi kroz roletne na prozoru.

Ovogodišnji festival otvorit će Nordine Sajot (Francuska-Italija) instalacijom na zidu ispred Istorijskog muzeja, a prvi dan bit će okončan rock koncertom grupa Kursk, Euthanasia, Ultimatum te Tattoo u sarajevskoj Slozi.

Koncert kvarteta "Moyzes" iz Slovačke, izložba crno-bijelih fotografija Milomira Kovačevića Strašnog, performans i revija "Japodi među nama" te "Živa antika" u Zemaljskom muzeju BiH, samo su neki od programa koji će ispuniti prvi festivalski dan.

Članovi Smučarsko-planinarskog društva "Trebević" najavili su manifestaciju "Najbrže sanke" kojom će ovo društvo 10., 11. i 12. februara na Trebeviću dati svoj doprinos ovogodišnjoj "Zimi".