Festival u Umagu
0

Grand prix za Mustafićevu predstavu "Bliže"

FENA
Dino Mustafić
Dino Mustafić
Predstava "Closer" (Bliže) Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, u režiji Dine Mustafića, osvojila je Grand Prix na 11. Međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav Umag 2010.

Također, nagrade su osvojili glumci Nataša Matjašec Rošker i Branko Jordan, a predstava je osvojila i nagradu publike.

Od 2. do 10. jula u takmičarskoj konkurenciji Festival je ugostio 10 predstava iz Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

„Kao reditelju, posebno mi je drago kada se podudare ukusi publike i žirija, kao što je to bio slučaj na ovom festivalu. Međutim, ove nagrade znače mi i više kad znam da su u konkurenciji bili izvrsni teatarski umjetnici kao što su Paolo Magelli, Aco Popovski, Eduard Miller“, izjavio je Dino Mustafić.

Poslije počasne izvedbe predstave „Kvetch“, Dražena Ferenčine, upriličena je velika svečanost i dodjela nagrada laureatima.

Teatrologinja iz Zagreba Mani Gotovac predsjedavala je žirijem koji su još činili stalni predavač na ADU Zagreb dr.sc. Sibila Petlevski i direktor Kazališta Virovitica Miran Hajoš.

„Bliže“ je predstava rađena prema tekstu Patricka Marbera, jednog od najmodernijih britanskih pisaca. Centralna tema su odnosi među ljudima ispričana na neobičan način kroz četiri specifična i kompleksna karaktera s elementima tragikomike. Predstava u režiji Dine Mustafića premijerno je odigrana 5. februara 2010.

U predstavi osim nagrađenih glumaca Nataše Matjašec Rošker i Branka Jordana igraju Eva Kraš i Matevž.