Kultura
4

Grand-prix 56. MESS-a za slovensku predstavu "Kralj ubu"

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo, žiri u sastavu predsjednik, Ermin Bravo, dramski pisac i dramaturg, Dino Pešut i teatrolog i dramaturg, Zoltan Galovits, danas je objavio laureate i laureatkinje 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Grand Prix – "Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini" dobila je predstava "Kralj Ubu", SNG Drama Ljubljana, Slovenija. Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu pripao je Jerneju Lorenci za predstavu "Kralj Ubu", SNG Drama

Jernej Šugman za ulogu u predstavi "Kralj Ubu" dobio je Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje.

Nagrada "Jurislav Korenić" za najboljeg mladog/u reditelja/icu pripala je Nini Rajić Kranjac za predstavu "Konferencija ptica".

Nagradu "Rejhan Demirdžić" za najboljeg/u mladog/u glumcu/glumici dobili su Benjamin Krnetić, Petja Labović, Blaž Dolenc, Nejc Cijan Garlatti, Sara Dirnbek i Nataša Keser za kolektivnu igru u predstavi "Konferencija ptica"

Specijalne nagrade žirija dobili su predstava "Forecasting" autora Guiseppea Chica i Barbare Matijević te publika Festivala MESS koja je na vlastito insistiranje prisustvovala predstavi "Naše nasilje i vaše nasilje".

Prvi put Festival je dodijelio nagradu MESS Market Development Award, koja podrazumijeva koprodukcijski ugovor za sezonu 2017/2018 sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS. Između 6 autorskih projekata, žiri u sastavu Dubravka Vrgoč, Giorgio Ursini Uršić i Dino Mustafić nagradu je dodijelio Tanji Šljivar za novi dramski tekst "Kao i sve ostale djevojke".

O nagradi za najbolju predstavu Malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava “Duga“ sa prosječnom ocjenom 9,88.

Osim nagrada koje dodjeljuje žiri festivala MESS na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS:

• Oslobođenje – Zlatna maska – "Rodoljupci", Andraš Urban, Narodno pozorište Beograd

• Magazin “Dani” – "Hrabri Novi Svijet" – "Naše nasilje i vaše nasilje", Oliver Frljić, HAU / HNK Ivana pl. Zajca Rijeka / SMG Ljubljana

• Radio Sarajevo – Sound of MESS - "Gorski divovi", Roberto Latini, Fortebraccio teatar

Direkcija festivala MESS ove godine najznačajniju nagradu Festivala "Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra" dodijelila je Međunarodnoj teatarskoj organizaciji Pandur.Theaters. Nagradu tima teatarskih kritičara koji su činili Dario Bevanda, Bojana Vidosavljavić, Stela Mišković i Sara Radojković osvojila je predstava "Tri zime", Ivice Buljana i HNK Zagreb.

U proteklih deset festivalskih dana, publika je u okviru glavnog programa imala priliku pogledati 19 predstava iz 16 država, dok su četiri dodatne predstave igrane u okviru programa MESS OFF, uz promocije knjiga, performanse i panel diskusije. Festival je i ove godine održan pod pokroviteljstvom kompanije BH Telecom.