Kultura
0

Grand Prix 16. MMF-a izraelskom filmu "Jedno od troje"

FENA
(Foto: MMF)
Izraelski dokumentarac "Jedno od troje", redateljice Sivan Ben Ari, pobjednik je 16. Mediteran Film Festivala.

Najboljim u kategoriji kratkometražnog dokumentarca proglašen je francuski film "Daphne ili dražesna biljka", reditelja Sébastien Laudenbacha i Sylvain Derosne, dok je nagradu publike osvojio hrvatski film ‘Potrošeni’, reditelja Boruta Šeparovića.

U dugometražnoj kategoriji, žiri u sastavu Silvia Luzi, Nenad Dizdarević i Boris T. Matić za Grand Prix 16 MFF-a izabrali su izraelski film "Jedno od troje", uz obrazloženje kako je "potreba da autorica podijeli s publikom neobičnu i hrabru temu, nakon trogodišnjeg uloženog truda, rezultirala snažnim djelom, punim emocija i pozitivnih energija".

Prvo specijalno priznanje 16. MFF-a u dugometražnoj konkurenciji pripalo je filmu "U dubokom snu", rediteljice Marie Moreau, zbog toga što, kako su istaknuli članovi žirija, ''minimalističkim rediteljskim postupkom, u intimističkoj atmosferi prikazuje potresno razmišljanje o smislu života’’.

Hrvatskom filmu "Potrošeni" rediatelja Boruta Šeparovića, u dugometražnoj konkurenciji, pripalo je drugo posebno priznanje 16. MFF-a uz obrazloženje da na "jednostavan i upečatljiv način govori priču o projektu 55+, o generaciji koja se ne predaje".

U kratkometražnoj kategoriji žiri u sastavu Roser Corella, Tomislav Bubalo i Hrvoje Horvat ,najboljim progašava film francuskih reditelja Sébastien Laudenbacha i Sylvain Derosne, "Daphne ili dražesna biljka", ističući kako se "radi o intimnoj i provokativnoj priči ispričanoj na poetski način kreativnim i ambicioznim filmskim jezikom".

Posebno priznanje, u kategoriji kratkometražnog filma, pripalo je ostvarenju "Tišina", španke rediteljice Remediosa Malvareza jer je, kako su naglasili članovi žirija "film fascinantna priča o ženi koju su poteškoće sa sluhom potakle da kroz glazbu i ples izrazi svoju osobnost".

Uz svečani dio dodjele MFF projektora i proglašenja pobjednika posljednju večer Mediteran Film Festivala obilježila je i projekcija domaćeg filma "Hercegovina" kao i prikazivanje Oscarom nagrađenog dokumentarca "Citizenfour".

Na ovogodišnjem Mediteran Film Festivalu, koji je od 26. do 29. avgusta trajao u Širokom Brijegu prikazano je 17 filmova u konkurenciji, pet dokumentaraca u programu Domaćih autora te deset ostvarenja s animiranog festival NAFF. U saradnji sa Operacijom kino, na otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega prikazana su dva igrana filma, dok je saradnja s filmskom mrežom HBO donijela i dva nagrađivana dokumentarna hita.