Kultura
0

Grahovac: Za projekt u Hutovom blatu sigurno neće nedostajati novca

FENA
Federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac najavio je danas u razgovoru za Agenciju Fena da za projekt arheoloških istraživanja tima mr. Snježane Vasilj na lokalitetu Desilo, u Hutovom blatu, sigurno neće nedostajati novca.

Ovo ministarstvo je dalo i inicijalne iznose za istraživanja koja su rezultirala otkrićem dva ilirska broda, prva ikada pronađenim.

  • Mi smo spremni da ta sredstva osiguramo u proračunu za ovu godinu i mi smo ta sredstva već planirali. To nisu mala sredstva, ali taj projekat ne može nas iznenaditi i sredstava neće nedostajati, bez obzira na to da li se radi o 100.000, 200.000 ili 300.000 KM. U ovoj godini ta sredstva možemo osigurati, poručio je Grahovac.

To uključuje i novac potreban za ispitivanje starosti brodova, koja će biti provedena na nekom od evropskih instituta ili na Institutu "Ruđer Bošković" u Zagrebu.

Iznos novca potrebnog u ovoj godini možda će okvirno biti poznat u srijedu nakon sastanka u Ministarstvu kulture i sporta FBiH, kojem će osim članova arheološkog tima mr. Vasilj te drugih stručnih institucija prisustvovati i predstavnici Federalnog ministarstva turizma i okoliša i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Vlade HNK-a, Općine Čapljina, turističkih zajednica i agencija...

Osim izrade projekta daljnjih istraživanja, te zaštite i prezentacije lokaliteta Desilo, ministar Grahovac najavljuje da će se na tom sastanku razgovarati o formiranju šireg domaćeg arheološkog tima uz podršku nadležnih institucija iz regije.

Grahovac je ovu priliku iskoristio i da naglasi važnost pristupanja BiH Konvenciji iz La Valette, koja stvara adekvatan pravni okvir za zaštitu arheološke baštine i polazi od toga da je evropska arheološka baština jedinstvena cjelina.

Njegovo ministarstvo je zato uputilo prijedlog Vijeću ministara BiH, zajedno s tekstom ove konvencije, kao i UNESCO-ovu Konvenciju o zaštiti podvodne kulturne baštine s preporukom da BiH hitno pristupi objema konvencijama.

  • Mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema da u kratkom vremenu pristupimo objema konvencijama. One su nama neophodne, i to ne samo zbog toga što ćemo ozbiljno nastaviti ova istraživanja koja su dijelom podvodna, kazao je on.

Grahovac naglašava da su već animinirane međunarodne institucije, jer ovo nije samo naša već evropska i svjetska baština.

  • Vjerujem da ćemo u daljnjim projektima istraživanja, a posebno u projektu konzerviranja i čuvanja, imati njihovu pomoć, rekao je.

U Ministarstvu kulture i sporta također žele da ovom projektu pristupe kao "otvorenom istraživanju".

  • Željeli bismo da omogućimo da dok se rade istraživanja na tom lokalitetu to bude moguće gledati posjetiocima koji će platiti barem simboličnu ulaznicu ne samo za lokalitet već i na platformu s koje bi se mogla promatrati čak i podvodna istraživanja, otkrio je Grahovac, dodajući kako je sigurno da jedan ovakav lokalitet pruža mnoge mogućnosti, te su zato na sastanak u srijedu pozvani i predstavnici turističkih zajednica i agencija.
  • Jasno je da lokalitet Hutovog blata, sa svojim prirodnim ljepotama i sada s istraživanjem lokaliteta Desilo, zajedno s Počiteljem, Mostarom, Stocem, Blagajom... predstavlja jednu od najboljih turističkih destinacija. Riječ je sada o iskorištavanju onoga što imamo, istaknuo je.

Ovo ministarstvo, naglašava Grahovac, je i do sada u granicama svojih mogućnosti podržavalo i druga naučna arheološka istraživanja, a ovo otkriće bi možda trebalo da bude podsticaj da se promijeni odnos prije svega Vijeća ministara BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH u čijoj je nadležnosti kultura.

  • Ovo nije samo posao Federacije niti je od interesa samo za Federaciju nego je od važnosti za državu i za Evropu. Zato očekujemo aktivniji odnos prema zaštiti kulturnog naslijeđa države u cjelini. Ovo je povijest Evrope, a ne samo BiH, rekao je na kraju razgovora za Fenu federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac.