Objavljena knjiga o umjetniku
9

Grafiter Banksy je moderni Robin Hood

Klix.ba
(Foto: AFP)
Svi znaju za Banksyja, britanskog crtača grafita, međutim niko ne zna ko je on. Njegov prijatelj Robert Clarke odlučio je objaviti knjigu "Seven Years With Banksy" u kojoj je otrkio neke detalje iz privatnog života slavnog uličnog umjetnika, ali identitet svog prijatelja ne namjerava otkriti.

Banksy, zločesto dijete moderne umjetnosti čija se djela danas prodaju za stotine hiljada eura, je, pretpostavlja se, iz Bristola i rođen je sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Britanski mediji su 2008. godine objavili da su otkrili njegov identitet i da je Banksy Robin Gunningham. Međutim, to nikada nije potvrđeno. No, i Clarke je u knjize Banksyja oslovljavao imenom Robin, iako nigdje nije naveo njegovo prezime.

U knjizi "Seven Years With Banksy" Robert Clarke, koji je također iz Bristola i koji je umjetnika upoznao dok je radio u jednom hotelu, opisao je kako se Banksy počeo baviti uličnom umjetnošću.

"Banksy je visok, ali ne previše. Mršav je i nema baš nekog stila za odijevanje. On i ne pokušava izgledati moderno ili se poistovijetiti s mladima. Nije osoba koju ćete primijetiti. Jednostavno može proći da ga i ne vidite, kao da ima nevidljivi plašt", opisao je Clarke svog prijatelja.

U knjizi se nalazi i niz anegdota koje su se desile tokom nastajanja grafita, a posebno je istaknuta anegdota iz zoološkog vrta u Londonu.

Trojica muškaraca su provalila u zoološki vrt u Londonu 2001. godine. Obavijeni tamom šunjali su se prateći da ne naiđe policijska patrola, a nisu željeli ništa ukrasti već samo ući u kafez s pingvinima i na zidu napisati "Pustite nas odavde. Hrana je odvratna". Zapravo, jedan od njih je to htio učiniti. Ostala dvojica su pristala isključivo zbog noćne avanture.

"Razgledali smo okolo prateći ide li neko. Odlučili smo preći preko ograde. Banksy je odmah preskočio ogradu, no Jesse je zapeo, počeo psovati i pao je. Policijska patrola je krenula za nama. No, u svakom slučaju nije bilo prolivene krvi", napisao je on.

Istakao je da su mnogi davali velike sume novca samo da vide kako Banksy izgleda, a njegove fotografije su, kako tvrdi, veoma rasprostranjene.

"Čak i moja mama ima njegovu fotografiju. Ali ko je on? Kako izgleda? Zašto to sve radi? Zašto ne želi slavu kao i svi ostali?", napisao je.

Također, kazao je da se s Banksyjem povremeno družio, ali da je slavni ulični umjetnik upravo njega pitao da li bi trebao otkriti svijetu ko je.

"Nema šanse, rekao sam mu odlučno. Kazao sam mu da je on Robin Hood i da će svi znati za njega, ali kroz njegov rad", naveo je Clarke u knjizi.

Također, napisao je da je Banksy jednom zamalo uhvaćen početkom devedesetih godina.

Banksy se pripremao da uradi grafit na tornju Telecoma kada je naišla policija.

"Policajac je prišao i rekao Banksyju da ne pravi nagle poteze jer će prvo pucati, pa tek onda postavljati pitanja. No, srećom, otišao je i ne postavivši mnogo pitanja, vjerovatno na znak kolege koji ga je čekao u automobilu", objavljeno je u knjizi.

Inače, Robert Clarke danas živi u Stockholmu sa suprugom i djecom te radi kao pisac. Kaže da godinama nije razgovarao sa Banksyjem, ali mu je prije objave poslao knjigu. Slavni umjetnik mu nije odgovorio nijednom riječju, a Clarke je to, vjerovatno, shvatio kao dozvolu za objavu.