Kultura
0

Gradsko vijeće: Počasni građanin Grada Sarajeva - Pasqual Margall i Mari

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je na današnjoj sjednici Odluku o dodjeli priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva” kojom se za počasnog građanina proglašava Pasqual Margallu i Mari iz Barcelone, Kraljevina Španija.

Počasnom građaninu bit će uručena Povelja Grada Sarajeva. Povelju će mu uručiti gradonačelnica Sarajeva na svečanoj ceremoniji Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Pasqual Margall i Mari je bivši gradonačelnik grada Barcelone (1982.-1997.) u prvim mjesecima agresije na BiH i opsade Sarajeva, iskazao je solidarnost, naklonost i razumijevanje za tadašnju tešku situaciju u našoj zemlji i gradu, te održavši govor na otvaranju Olimpijskih igara u Barceloni, u junu 1992. pred 3 milijarde gledalaca, skrenuo pažnju svjetske javnosti i uputio apel za podršku i pomoć građanima Sarajeva i BiH.

Tokom agresije Margall se nesebično zalagao za dopremanje humanitarne pomoći u BiH i Sarajevo, pa je tako do 1995. preko raznih nevladinih organizacija, dopremljeno 2.500 tona pomoći, a 1994. u Sarajevo je dopremljen satelitski telefon, koji je tada bio jedina veza sa vanjskim svijetom.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je i Odluku i izmjenama i dopunama Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama.

“Cilj donošenja ove Odluke je da se ona u potpunosti uskladi sa Zakonom o održavanju zajedničkih dijelova zgrada KS i da se preciznije odrede i normiraju neke zabrane koje do sada nisu bile u odluci precizno razrađene”, kazao je pomoćnik gradonačelnice za komunalne poslove Hamdo Karić.

Ovim izmjenama precizirana je i zabrana postavljanja reklamnih panoa na fasadama koje su pod posebnom kulturno historijskom zaštitom, te zabrana postavljanje reklamnih panoa na način kojim se zaklanjuje te fasade.

“Kazne za postavljanje reklamnih panoa i reklamiranje u haustorima na zajedničkim dijelovima zgrada su do sada po našem mišljenju bile veoma niske, te smo u skladu sa zakonom o prekršajima FBiH te kazne povećali. Za pravne osobe je kazna do 7.000 KM, a za odgovorne osobe u tim firmama koje krše zabranu je do 2.000 KM, odnosno za fizičke osobe do 700 KM”, kazao je Karić.

Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o održavanju grobalja lokalnog značaja na području grada Sarajeva.

Ranijom odlukom o održavanju grobalja lokalnog značaja nije bilo precizno naznačeno kojim subjektima se daju poslovi na održavanju grobalja koje su u nadležnosti Grada, a ovim izmjenama precizirano je da se poslovi održavanja grobalja ustupaju javnom komunalnom preduzeću “Pokop” i privrednim društvima koji upravljaju ili su vlasnici određene grobljanske površine, odnosno lokalnog groblja, kazao je Karić.

Budući da se Grad Sarajevo već duže vrijeme susreće sa problemima nedostatka dovoljnog broja grobnih mjesta na njegovom području, a da su Faletići groblje koje je otvoreno za ukop, a dio je još uvijek u izgradnji, ukazala se potreba da se evidencija groblja proširi i u groblja lokalnog značaja koja će se održavati u skladu sa Odlukom uvrsti i mezarje Faletići, koja održava pokopno društvo “Bakije”.

Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana “Buća Potok 1”, te Programa parlamentarne saradnje s općinama i gradovima u zemlji za 2008. godinu i Program parlamentarne saradnje s bratskim i prijateljskim gradovima.

Vijećnici su usvojili i okvirni Program obilježavanja 6. aprila Dana Grada Sarajeva u 2008. godini, okvirni Program kulturne manifestacije “Dani Friedrichshafena u Sarajevu” koji će se održavati od 28. oktobra do 18. novembra 2008., te okvirni program kulturne manifestacije “Dani Sarajeva u Beču”.

Gradsko vijeće donijelo je Odluku o prihvatanju nominacije Grada Sarajeva za domaćina 29. kongresa Međunarodne asocijacije izdavača (IPA) 2012. godine.

Udruženje izdavača i knjižara BiH dobilo je poziv Izvršnog komiteta IPA, da pripremi kratku prezentaciju kandidature za domaćina održavanja 29. kongresa Međunarodne asocijacije izdavača 2012. godine. Pripremljeni prijedlozi, trebali bi biti prezentirani na sjednici Izvršnog komitete u Seulu 11. maja 2008., kada će u uži izbor biti izabrana tri kandidata.

Donesena je i Odluka o prihvatanju pokroviteljstva Grada Sarajeva nad XXIV Internacionalnim festivalom Sarajevo “Sarajevska zima 2008.”, koji će se održati u periodu od 7. februara do 21. marta ove godine, uz finansijske obaveze Grada u iznosu od 105.000 KM. Ta sredstva bit će usmjerena za finansiranje troškova otvaranja i zatvaranja Festivala i troškove održavanja okruglog stola na temu “Barikade bez granica”.

Tokom rasprave predloženo je da se sa organizatorom razgovara o prijedlogu da se od iduće godine trajanje festivala skrati na 15 dana.

Donesena je Odluku o visini novčanog iznosa pojedinačne i grupne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2008. godini. Novčani iznos pojedinačne nagrade utvrđuje se u visini od 10.000 KM, a novčani iznos grupne nagrade u visini od 10.000 KM i ravnopravno se dijeli među dobitnicima nagrade.

Usvojen je i Nacrt Odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Službe Gradskog vijeća Grada Sarajeva, te je upućen u javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o davanju saglasnosti na Ugovor o korištenju Doma oružanih snaga BiH, te Odluku o davanju saglasnosti na Ugovor o sufinansiranju projekta obnove zgrade Doma oružanih snaga BiH. Grad Sarajevo će osigurati 200.000 KM za tu namjenu, a Ministarstvo odbrane BiH izdvojit će 450.000 KM.

Usvojen je i Izvještaj o kontaktima s Islamskom organizacijom za obrazovanje, znanost i kulturu, ISESCO-om.

Gradsko vijeće podržalo je aktivnosti na uspostavljanju saradnje sa Islamskom organizacijom za obrazovanje, znanost i kulturu ISESCO-om. Gradsko vijeće ovlastilo je gradonačelnicu da preduzme sve potrebne aktivnosti u cilju definiranja teksta protokola o saradnji sa ISESCO-om, kao i da imenuje predstavnike Grada u zajednički tim koji će pripremiti detalje saradnje koja će biti predmet protokola.

Usvojen je i Nacrt Odluke o sufinansiranju kulturnih manifestacija od posebno interesa za Grad Sarajevo, koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.