Kultura
117

Gradska limena muzika iz Stoca prodefilovala Sarajevom i oduševila građane

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U okviru Festivala Baščaršijske noći večeras je na Trgu djece Sarajeva nastupila Gradska limena muzika iz Stoca.

Historija ovog orkestra datira još iz 1931. godine. Uprkos brojnim nedaćama uspjeli su se održati i večeras su svim Sarajlijama ali i ljudima koji su se zatekli u glavnom gradu BiH uljepšali veče muzičkim programom.

Sastav čini 40-ak članova među kojima ima i mnogo djece.

"Mi imamo malu pripremnu školu i stalno punimo kadrove koji nam fale jer djeca po okončanju srednje škole odlaze na fakultete u druge gradove. Film 'Iluzionista' bi najbolje objasnio kako funkcionišemo sve ove godine. Nemamo svoj prostor, sviramo u kući jednog doktora, imamo samo verbalnu podršku Općine Stolac i ponekad neku sitnu donaciju. Da nije bilo Ambasade Norveške, ne bismo preživjeli", rekao je Alen Turković, vršilac dužnosti direktora Udruženja Gradska limena muzika iz Stoca.

Orkestar je poznat po popularnom i specifičnom repertoaru. Izvode pjesme od Deep Purplea, Dine Merlina, Halida Bešlića, Santane, Luisa, Lady Gage i sl. Nastup na Baščaršijskim noćima je, kako je Turković istakao, velik čast jer je to najveća satisfakciju za djecu koja su se u moderno doba odlučila svirati limene instrumente.

"Mnogi se pitaju kako u vrijeme turbo folka okrenuti dijete da svira trubu, u vrijeme kada je harmonika glavna, pa iza nje gitara. Imamo dugu tradiciju, s nama sviraju očevi i njihova djeca, a djeca iz Stoca nemaju drugih varijanti i vape za tim da se druže i vjerovatno je to jedan od razloga zbog kojeg nam se priključuju. Mi smo jedini kulturni sadržaj koji Stolac ima", dodao je Turković.

Osim Gradske limene muzike iz Stoca u okviru Baščaršijskih noći bit će održano još mnogo zanimljivih sadržaja među kojima je koncert sevdalinki, predstava "Ja, mahalac", koncert grupe Leb i so itd.