Evropska prijestolnica kulture
0

Gradonačelnica Genove podržala kandidaturu Sarajeva

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Gradonačelnica Genove Marta Vincenzi uputila je gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu pismo podrške kandidaturi Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine.

"Grad Genova podržava Grad Sarajevo u kandidaturi za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine, jer je Sarajevo središte i raskrsnica kultura, civilizacija i religija svijeta. Sarajevo je u središtu zemlje u kojoj se ostvaruju povjesni događaji čije značenje neposredno utiče na modernu historiju Evrope i svijeta. To je jedinstveni grad povijesti, kulture, umjetnosti i otvorenosti za sve generacije i sve različitosti, koji u sebi povezuje utjecaje civilizacija evropsko-mediteranskog podneblja u kojem se posebno izdvaja prisutnost svjetskih civilizacija, religija, i način života njegovih građana", kaže u svom pismu gradonačelnica Vincenzi.

Gradonačelnica Genove dalje ističe da je Sarajevo ne samo simbol, već istinski interkulturalni grad što tituli evropskog kulturnog centra daje i posebno značenje i zato je uvjerena da će dodjela titule kulturne prijestolnice Evrope samo potvrditi ono što ona prepoznaje u Sarajevu, kroz zajedničku saradnju na projektima razvoja i stvaranja novih vrijednosti i novih urbanih zajednica, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.