Kultura
43

Građani sami dolaze u zatvoreni Zemaljski muzej da bi vidjeli njegovo blago

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nastavlja se akcija "Ja sam muzej" u okviru koje građani Sarajeva imaju priliku u sklopu dežura u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine dati podršku ovoj kulturnoj instituciji koja je zatvorena već tri godine.

Organizatori ove akcije su pripremili nove aktivnosti za sve koji su se prijavili na dežure, te oni danas imaju priliku posjetiti i odjeljenje arheologije, proći pored sobe u kojoj se nalazi Hagada te posjetiti i drugu zgradu prirodnih nauka.

I iako je akcija zamišljena tako da se svi koji to žele mogu javiti za dežure, no uz prethodnu najavu, interes građana za posjetu je izuzetno veliki, pa se tako svakodnevno javljaju i žele da uđu.

"Ja sam prezadovoljna dosadašnjim ishodom ove akcije, dosad smo zaprimili više od 450 prijava na dežure, pokušavamo staviti limit od 15 ljudi dnevno po sat vremena, međutim, u muzej dnevno uđe mnogo više ljudi. Javljaju nam se udruženja, vrtići, različite organizacije...", kazala je za Klix.ba Ines Tanović, projekt koordinatorica u Udruženju Akcija Sarajevo.

Akcija "Ja sam muzej" traje do 4. oktobra, a organizatori se nadaju da će do tada dobiti neki odgovor od političkih struktura.

Jedna od posjetiteljica muzeja koju smo zatekli danas je 64-godišnja Fahra Voloder koja je došla sa kćerkom i unučadima.

"Učim ovu djecu da vole svoj grad i kulturu, dijete mora znati da je ovo naše najvrednije bogatstvo. Ovo je muzej u kojem sam ja odgojena i svake godine sam bila dužna vidjeti ga, znam ga u dušu kao svoju kuću", kaže Voloder i dodaje:

"Ovo je svjetsko blago, ovo nije muzej BiH, ovo je muzej svijeta... spomenimo samo Hagadu, kao i mnoštvo eksponata koji su unikatni, pa i samu ovu botaničku baštu...", kazala je naša sagovornica i dodala kako smatra da bi djeca od prvog osnovne svake godine trebala dolaziti u muzej na časove historije, biologije i bosanskog jezika.

Jedan od dežurnih u muzeju je i Tim Clancy, dobitnik Šestoaprilske nagrade, koji ovu akciju smatra pozitivnim korakom u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti ove institucije.

"Ova akcija ne smije biti ispolitizirana kao što je ispolitizirano sve u ovoj državi. Ovo je muzej koji predstavlja kulturalno naslijeđe ove zemlje, a politika treba ostati izvan ovoga i to je pitanje moralnog integriteta nas kao društva. Sve u ovoj zemlji je fragmentirano i podijeljeno na dva ili više dijelova, no ovo je najvažnija kulturna insititucija i trebala bi imati našu punu podršku, bez obzira na politiku i finansije. Ovo je historija ove zemlje, o njoj se treba brinuti i ja želim biti dio toga", poručio je Clancy u razgovoru za Klix.ba.