Održana sjednica
0

Grad Sarajevo izdvojio 100.000 KM za "Sarajevsku zimu"

FENA
Vijećnici u Gradskom vijeću Grada Sarajeva usvojili su na današnjoj sjednici Odluku o sufinansiranju Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima", kojom je predviđeno da se iz budžeta grada izdvoji 100.000 KM.

Sredstva od 90.000 KM bit će usmjerena za sufinansiranje troškova promocije Festivala, ceremonije otvaranja i zatvaranja Festivala te sufinansiranje administrativnih troškova priprema Festivala.

Preostali iznos od 10.000 KM bit će usmjeren na izmirenje dugovanja plesnoj grupi iz Francuske, koja je prije dvije godine učestvovala u programu Festivala "Sarajevska zima".

Vijećnik Hasan Hodžić iz SDP-a komentirao je ovu odluku kazavši da festival košta oko milion KM svake godine, a da pri tome općine Novi Grad i Novo Sarajevo nisu dio tog festivala iako spadaju među četiri gradske općine.

Harun Imamović, vijećnik SDA u Gradskom vijeću, upitao je da li će ovo vijeće prema odluci o privremenom finansiranju moći isplatiti 100.000 KM.

Pomoćnica gradonačelnika za finansije Firdevsa Bračković kazala je da odluka o sufinansiranju Festivala nije u koliziji s odlukom o privremenom finansiranju, ali da iznos od 100.000 KM neće moći biti uplaćen odjednom, nego onako kako budu stizali prihodi.