Od građana traže razumijevanje
0

Grad Sarajevo i ove godine dao SFF-u 200.000 KM

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjednik Udruženja građana i umjetnika “Obala Art Centar” Mirsad Purivatra potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju kulturne manifestacije od posebnog interesa za Grad Sarajevo - 17. Sarajevo Film Festival.

"I ove godine Grad Sarajevo sa 200.000 KM sufinansira Sarajevo Film Festival kao manifestaciju od posebnog interesa za Grad. Dakle, uprkos recesiji i uštedama koje pravimo nismo ni za jednu marku umanjili iznos za SFF, kao što to nećemo učiniti ni ostalim manifestacijama od interesa za Grad. Ovo nije samo kultura, ovo je i biznis, jer svaka marka uložena u ovaj i slične događaje mnogostruko se vraća Gradu, Kantonu i općinama i njihovim budžetima", istaknuo je gradonačelnik Behmen koji je čestitao direkciji SFF-a na entuzijazmu i svim dosadašnjim uspjesima koje je ovaj Festival ostvario.

Gradonačelnik je podsjetio kako se na ovogodišnji SFF očekuje dolazak gostiju Grada iz pobratimskih i prijateljskih gradova: Podgorice, Dubrovnika, Zagreba, Ljubljane, Beograda, Novog Pazara, Vukovara, Hvara i Pule.

Dirketor SFF-a Mirsad Purivatra zahvalio je Gradu Sarajevu i cijeloj ekipi koja je bila podrška direkciji SFF-a u pripremama za Festival tokom cijele godine.

"Sretni smo što u svom nazivu imamo ime grada i što smo brand kojim se grad ponosi i hvali. U tom smislu, dajemo sve od sebe da Festival svake godine bude sve uspješniji, a siguran sam da će tako biti i ove godine i da ćemo imati najbolji i najzahtjevniji SFF", rekao je Purivatra.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji podsjetio je kako je u Gradskoj upravi u saradnji sa direkcijom SFF-a te nadležnim institucijama u kantonu, gradu i općinama formirano radno tijelo koje koordinirano provodi aktivnosti na pripremama u gradu za predstojeći SFF, a bavi se pitanjima sigurnosti, turizma, gradskog prijevoza te pitanjima iz inspekcijskih nadležnosti itd.

Sa današnje press konferencije upućen je apel građanima Sarajeva da daju svoj doprinos održavanju 17. SFF-a u smislu prijavljivanja eventualnih problema u gradu nadležnim institucijama, te da imaju razumijevanja prema programskim manifestacijama koje će nekada trajati duže u noć ili će eventualno biti bučnije.