Kultura
0

Grad Sarajevo donirao 100.000 KM Ars Aevi-ju

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac uručila je danas iz budžeta Grada Sarajeva za 2006. godinu 100.000 KM Fondaciji Ars Aevi.

"Grad Sarajevo je davno prepoznao vrijednost projekta Ars Aevi koji istinski promovira ovaj grad i uvodi ga u kulturnu mapu Evrope i svijeta. Posebno je pohvalno što zahvaljujući Ars Aevi-ju u Sarajevo dolaze eminentni umjetnici iz cijelog svijeta bogateći vlastitom umjetničkom kreacijom urbani i duhovni ambijent grada", kazala je Borovac.

Borovac je donaciju uručila generalnom direktoru Ars Aevi-ja Enveru Hadžiomerspahiću koji je istakao kako će ova donacija pomoći pri realiziranju planova za izgradnju muzeja savremene umjetnosti.

"Zahvalni smo Gradu na donaciji kao i na činjenici da on prepoznaje vrijednost projekta Ars Aevi za stanovništvo Sarajeva i BiH a posebno za mlade u ovoj zemlji", rekao je Hadžiomerspahić.

U znak zahvalnosti, generalni direktor Ars Aevi-ja poklonio je gradonačelnici Borovac zbirku radova Jannisa Kounellisa "Vrata Sarajeva".

Grad Sarajevo je zajedno s Kantonom i državom BiH inicijator i suosnivač Fondacije Ars Aevi te jedan od njegovih najsnažnijih finansijera. U protekle četiri godine, Grad Sarajevo je izdvojio 450.000 KM za potrebe projekta Ars Aevi.