Kultura
0

Grad Sarajevo donirao 10.000 KM za izložbu "Opkoljeno Sarajevo"

FENA
Direktorica Historijskog muzeja BiH Muhiba Kaljanac i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac potpisale su danas ugovor o dodjeli sredstava za održavanje i proširenje eksponata izložbe "Opkoljeno Sarajevo".

Riječ je o iznosu od 10.000 KM koje je Grad Sarajevo za te namjene izdvojio iz ovogodišnjeg budžeta. To je već četvrta godina finansijske podrške Grada ovom projektu.

Direktorica Kaljanac je naglasila da će sredstva svakako biti korisno utrošena, jer će omogućiti održavanje postojećih eksponata izložbe, ali i urediti veći prostor za njeno smještanje.

Naglašava da postavka pobuđuje veliko interesiranje građana Sarajeva, posebno stranih turista sa svih kontinenata koji je ljeti u grupama dolaze obići.

Mišljenja je da izložba predstavlja svjedočanstvo o stradanju građana Sarajeva tokom opsade grada. U većem će prostoru izložba biti dopunjena mnogim novim eksponatima koji su već prikupljeni. Zasluga za to pripada građanima koji su različite ratne predmete i fotografije donirali Muzeju.

Kaljanac podsjeća da je izložba 15 mjeseci gostovala u Švedskoj, gdje je predstavljena u svim većim gradovima i muzejima.

Gradonačelnica Borovac smatra da postavka ima veliki značaj za Sarajevo kao historijsko svjedočanstvo jednog vremena. Reprezentativnog je karaktera i Grad Sarajevo je predstavlja prilikom svih posjeta pobratimskim gradovima u svijetu.

Izložba "Opkoljeno Sarajevo" otvorena je 7. aprila 2003. godine. Čine je brojne fotografije ratnih sarajevskih dana, isječci iz novina, kao i mnogi predmeti, većinom rukotvorine građana čija je svrha bila preživljavanje, a tu su i primjerci hrane iz humanitarne pomoći.