Kultura
0

Gračanica ugostila mlade glumce

Sarajevo-x.com
Dodjelom nagrada i pohvala u nedjelju navečer u Gračanici je okončan 13. Festival dječijeg teatra Bosne i Hercegovine. U dva festivalska dana djevojčice i dječaci iz Mostara, Sarajeva, Bugojna, Goražda, Konjica i Gračanice prikazali su svoje glumačko umijeće kroz deset teatarskih predstava.

Predstavi "Pepeljuga" O.Š. "Čengić Vila" Sarajevo, tročlani žiri u sastavu: Branislav Đaković, redatelj iz Beograda, Amra Prutina, glumica iz Mostara i Martina Kujundžić - Đaković, takođe glumica iz Mostara dodijelio je nagradu za predstavu u cjelini.

Ansambl predstave "Ljubav, obična glupost" KUD-a "Adem Alić" Gračanica - dječiji studio, dobio je nagradu za kreativnost scenskog izraza, dok je njihov mentor Miralem Džaferović dobio nagradu za umjetničko-pedagoško vodstvo u pomenutoj predstavi.

Predstava "Kraljica zubnih mišića" O.Š. "Hasan Kikić" Gračanica, takođe se okitila sa dvije nagrade - za kolektivnu igru i nagradom za razigranost i partnersku igru, koja je otišla u ruke mladim glumcima Tariku Džiniću i Azizu Ćuriću.

Tinu Cvitanoviću u predstavi "Pepeljuga", u izvedbi Dječijeg teatra "Bambino" – Centar za mlade Sarajevo, uručena je nagrada za uvjerljivost i dosljednost u realizaciji lika sluge.

Pohvala za radost igre uručena je ansamblu predstave "Magareće godine" Dječije scene CZK Sarajevo, dok je pohvala za prvi teatarski korak pripala ansamblu predstave "Medo europejac" IV O.Š. Mostar. Dvije pohvale uručene su ansamblu predstave "Slikar u šumi", u izvedbi Amaterskog pozorišta "Neretva" Konjic - pohvala za zaigranost i uobrazilju i pohvala Emini Šehić za dramatizaciju romana Sunčane Škrinjarić " Slikar u šumi".

Festival su zajedničkim snagama organizovali Centar za dramski odgoj iz Mostara i Bosanski kulturni centar Gračanica.