Christie's aukcija
0

Goyini crteži prodani za skoro 4 miliona funti

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Tri crteža španskog majstora Francisca Goye, za koje se pretpostavlja da su bili izgubljeni preko 130 godina, prodani su na aukciji britanske aucijske kuće Christie's za gotovo četiri miliona britanskih funti.

Crteži su se u javnosti posljednji put pojavili 1877. godine, na aukciji u Parizu, a ponovo su otkriveni u privatnoj kolekciji jednog Švicarca. Sva tri crteža potječu iz umjetnikovog privatne kolekcije i u odličnom su stanju, jer nikada nisu bili uramljeni niti izloženi svjetlosti.

Stručnjaci su očekivali da će Goyini crteži biti prodani za dva miliona funti, a zapravo su dosegli dvostruko veći iznos.

Najskuplji crtež "They Go Down Quarrelling" je postigao svjetski rekord kao najskuplje umjetničko djelo na papiru, zahvaljujući postignutoj cijeni od 2, 28 miliona britanskih funti.

Na crtežu, poznatom i kao "Down They Come or Witches And Women", prikazana je borba žena koje lete po zraku, a jedna od njih vrišti u bolovima.

"Repentance", crtež s muškarcem koji se moli ispred križa, prodan je za 959.650 funti, dok je za treći Goyin crtež "Constable Lampinos Stitched Into A Dead Horse" izdvojeno 769.250 funti.

"Na ovoj aukciji smo imali priliku vidjeti napetu borbu oko vrijednih crteža u odličnom stanju, a koji su bili dio privatnih kolekcija. Oduševljeni smo što smo imali priliku izložiti Goyine crteže za javnost po prvi put u posljednjih 130 godina", kazao je za Telegraph Benjamin Peronnet iz aukcijske kuće Christie's.