Kultura
0

Gost 12. SFF-a u programu "Posvećeno" Abel Ferrara

FENA
Sarajevo film festival je internacionalni specijalizirani takmičarski festival priznat od FIAPF-a. Uz fokus na regionalnu filmsku produkciju, Sarajevo film festival nudi veliki izbor svjetske filmske produkcije, koprodukcijski market CineLink i brojne prateće programe.

Sarajevo Film Festival je u jedanaest godina postao najznačajnijim skupom filmskih radnika u ovom dijelu Evrope. Dvanaesti Sarajevo Film Festival održat će se ove godine od 18. do 26. augusta.

Okosnica ovog festivala je Takmičarski program. U okviru Takmičarskog programa 11. Sarajevo film festivala prikazana su ostvarenja autora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije i Crne Gore i UNMI Kosovo.

Ljubiteljima filma ovaj program ponudio je četiri svjetske, dvije međunarodne i pet regionalnih premijera.

Također, publika je bila u prilici da vidi i dvije gala projekcije iz Turske i Grčke, što je najbolja najava širenja Takmičarskog programa na ove zemlje već naredne godine.

Značajno je istaknuti da su se prvi put prošle godine za Srce Sarajeva takmičili i kratki filmovi autora iz zemalja regiona. Cilj programa je da otkriva i promovira talentovane mlade autore koji svojim filmovima mijenjaju svijet.

Od ostalih programa Sarajevo film festivala izdvajamo i Regionalni dokumentarni film.

U okviru selekcije Regionalnog dokumentarnog filma prošle godine prikazano je četrnaest ostvarenja. Publika je mogla vidjeti filmove autora iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Bugarske , Rumunije, Hrvatske i UNMI Kosova, kao i programe Novi tokovi, Novi tokovi - kratki, Panorama, Panorama - dokumentarni i, naravno, jedan od najatraktivnijih programa za filmske sladokusce "Tribute to" (Posvećeno).

Sarajevo film festival imao je čast da prošle godine u okviru programa Posvećeno ugosti američkog scenaristu i reditelja, oskarovca Alexandera Paynea.

Sarajevska publika vidjela je prošle godine Payneove filmove Gospodin Schmidt, Građanka Ruth, Stranputica, Martinova strast, Moji tajanstveni trenuci (epizode iz Inside Out) i Izbori i, naravno, nakon projekcija imala je priliku da o ovim ostvarenjima razgovara s ovim vrsnim filmskim autorom.

Program koji je u prethodnim godina privlačio najviše filmskih znatiželjnika i u sklopu kojeg se prikazuju filmski aktuelni hitovi je i prošle godine bio ključno mjesto u prostoru Heineken Open AIR kina.

Program Heineken Open Air ponudio je prošle godine vrhunski program, koji je zadovoljio ukus i najprobirljivijih ljubitelja sedme umjetnosti. Osim premijera novih bh. filmova, vidjeli smo izuzetno kvalitetnu novu britansku produkciju i nezavisnu američku produkciju. Značajno je i to da su se publici predstavili glumci ili reditelji gotovo svih ostvarenja uvrštenih u ovaj program.

Naravno, tu su i Dječiji program i program za tinejdžere Teenarena, Midnigt Meetings...

CineLink, koprodukcijski market Sarajevo film festivala, svojim trećim izdanjem privukao je dvije stotine gostiju iz raznih sfera filmske industrije. Njima je ove godine ponuđeno 10 novih filmskih projekata iz regije.

Prošle godine je po drugi put dodijeljena jednogodišnja stipendija inspirisana likom i djelom preminule britanske glumice Katrin Cartlidge. Dobitnica stipendije je mlada rediteljka Amy Kate Neil, koja je režirala film Ne mogu prestati da dišem koji je odabrala i predstavila glumica Emily Watson.

Na kraju, da predstavimo SFF u brojevima. U okviru 13 programa na 9 lokacija prikazano je 170 filmova. Akreditovano je 809 filmskih profesionalaca i 405 novinara. Programe SFF -a posjetilo je 100.000 posjetilaca

Sarajevo film festival je 2005. godine studentima iz regije omogućio susrete s gostima Festivala. U ambijentu At-mejdana studenti završnih godina filmskih akademija iz regije imali su priliku da razgovaraju s Alexanderom Payneom, Geoffreyem Gilmoreom i Terryem Georgeom.

Za ovu godinu jedna dobra vijest kada je riječ o programu "Tribute to". Iz Sarajevo film festivala ističu da će program Tribute To... u 12. izdanju Festivala ugostiti jednog od najrenomiranijih ali i najprovokativnijih filmskih autora današnjice - američkog reditelja Abela Ferraru. Ovaj izuzetni reditelj pridružit će nam se u Sarajevu i predstaviti selekciju iz svog impresivnog opusa, uključujući i njegovo posljednje ostvarenje Mary, koje je osvojilo Specijalnu nagradu žirija na Venecija film festivalu 2005.

„Abel Ferrara svoju karijeru započinje snimanjem nekoliko osammilimetarskih kratkih filmova. Filmovi koji su došli kasnije, Driller Killer i Ms. 45, skrenuli su pažnju kritike i publike i omogućili mu da nastavi rad i s imenima poput Christophera Walkena, Harveya Keitela, koji su postali i njegov omiljeni izbor pri pravljenju glumačke podjele.

Slijedili su filmovi China Girl (1987.), King of New York (1990.), Bad Lieutenant (1992), Dangerous Game (1993.), Body Snatchers (1993.), California (1996.), The Funeral (1996.), New Rose Hotel (1998.) i mnogi drugi.