Kultura
0

"Gospođa ministarka" otvara 30. Pozorišne igre u Jajcu

FENA
Ovogodišnje 30. Pozorišne igre BiH bit će otvorene večeras u Jajcu predstavom Narodnog pozorišta Tuzla "Gospođa ministarka" Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Ceremoniji otvaranja Festivala, koji će trajati do 11. juna, prethodit će otvaranje izložbe pozorišnih plakata - Kurt&Plasto.

U okviru Festivala, ljubiteljima pozorišne umjetnosti predstavit će se Narodno pozorište Republike Srpske predstavom "Moj brat" Nebojše Bradića u režiji Milana Karadžića, kao i Narodno pozorište Sarajevo predstavom "Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna" Ive Brešana u režiji Sulejmana Kupusovića

Na Festivalu će nastupiti i Pozorište mladih Sarajevo predstavom "Kokoška" Nikolaja Koljade u režiji Admira Glamočaka, kao i predstavom za djecu "Kapetan Džon Piplfoks", te Hrvatsko amatersko kazalište predstavom "Family" u režiji Ante Bilića.

Predstavom "Osipate se polako, Vaša visosti" Mirka Kovača u režiji Gorana Damjanca predstavit će se Sarajevski ratni teatar SARTR, a Bosansko narodno pozorište Zenica predstavom "Spašeni" Edwarda Bonda u režiji Jovice Pavića, dok će Kamerni teatar 55 Sarajevo nastupiti predstavom "Krokodil Lacoste" Zlatka Topčića u režiji Sulejmana Kupusovića

U okviru 30. Pozorišnih igara planirani su između ostalih i izložba fotografija "Jajce 1965.-1985." u fotografijama Boška Fržopa, Okrugli sto "30 godina Igara u Jajcu", Hommage Radoslavu Zoranoviću, zatim projekcija dokumentarnih filmova o Jajcu, te promocija knjige "Pozorišni život, život pozorišta" autora Luke Kecmana.

Ceremonija svečanog zatvaranja Festivala, dodjela nagrada i priznanja planirana je u nedjelju, 12. juna.