Sanjin Kodrić
0

Gordana Muzaferija je obilježila brojne generacije studenata

FENA
Gordana Muzaferija, teoretičarka teatra i vrstan poznavalac dramske književnosti, preminula je 5. augusta nakon duge i teške bolesti u Visokom. Posljednji ispraćaj osobe koja je spadala u sanjare teatra i pisane riječi bit će obavljen danas u 17 sati na Gradskom groblju Visoko.

Asistent profesorice Muzaferije Sanjin Kodrić govoreći o ovom gubitku kaže da ga odlazak prof. dr. Gordane Muzaferije višestruko boli - kao njenog dugo vremena prvog saradnika, kao bliskog prijatelja, kao nekoga koga je doživljavala svojim.

"No, gubitak što ga predstavlja nužni odlazak prof. dr. Gordane Muzaferije daleko je veći i teži od lične, privatne boli. Njenim odlaskom oprostili smo se ne samo od njene ljudske istančanosti, emocionalne rafiniranosti i filozofski duboke, nepatvorene misli, već šire, i za kontekst u kojem živimo daleko značajnije, i od intelektualne ličnosti koja je snažno obilježila i brojne generacije studenata, koji su joj bili na prvom mjestu, i svijet teatra, kojem je, po samoj srži svoje prirode, pripadala od najranijeg djetinjstva, sagledavajući kroz njega i cjelinu samog života, i ovdašnju akademsku zajednicu, koju je snagom i širinom svojeg duha ispunjavala jednim naročitim senzibilitetom, nikad ne razdvajajući intelektualno i emocionalno, estetsko i etičko.

Umjesto svega, na kraju ostaje 'sjećanje kao prisutnost', kako je to sama nekad zapisala", riječi su mr. sci. Sanjina Kodrića.