Kultura
0

Goražde: Zatvoren Festival prijateljstva - golubovi uz poruke mira cijelom svijetu

FENA
Puštanjem deset bijelih golubova uz poruke mira i prijateljstva cijelom svijetu, spuštanjem festivalske zastave uz zvuke himne “Pruži mi ruku prijatelju” u prisustvu na hiljade posjetilaca i učesnika, u Goraždu je sinoć zatvorena deveta internacionalna manifestacija “Festival prijateljstva - Goražde 2006.”

"Goražde je večeras centar Evrope i hvala svima koji su u proteklih deset dana bili učesnici Festivala prijateljstva i iz ovog grada slali poruke ljubavi i prijateljstva. Upućujemo poruke mira cijelom svijetu uz naše želje da naredni jubilarni deseti Festival uđe u zvanični kalendar evropskih festivala", kazao je predsjednik Organizacionog odbora Festivala i načelnik općine Goražde Mustafa Kurtović prije nego što je sa ceremonije zatvaranja poletejelo deset prekrasnih golubova.

Zastavu Festivala prijateljstva spustila je Irene Cormenzana prijateljica iz Baskije u Španiji.

Jučer je u Gradskoj galeriji otvorena i izložba radova nastalih u okviru treće internacionalne likovne kolonije “Boje prijateljstva 2006.” u čijem radu je učestvovalo oko 40 umjetnika iz BiH, te Francuske i Austrije a Gradska galerija je postala bogatija za više od 70 umjetničkih djela koje se učesnici kolonije poklonili gradu na Drini.

Sinoć je u sali Centra za kulturu prikazana i posljednja pozorišna predstava na Festivalu. Riječ je o teatarskom performansu “Stakleno prijestolje “ Gradimira Gojera koji su izveli glumci Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

U periodu od 1. do 10. avgusta u okviru Festivala prijateljstva – Goražde 2006. priređeni su brojni sadržaji za sve ukuse i generacije, a Goražde je živjelo tokom cijela 24 sata. U gradu na Drini boravilo je preko 1.000 učesnika iz različitih sfera umjetnosti iz 17 zemalja sa tri kontinenta ( Evropa, SAD, Australija).

Organizator Festivala tradicionalno bila je općina Goražde.

Želja organizatora, inicirana ove godine, je da naredni, 10. Festival prijateljstva bude uvršten u zvanični kalendar evropskih festivala.