Kultura
85

Goražde: Večeras promocija Kataloga kulturno-historijskog naslijeđa BPK

Piše: E. A.
Udruženje Kulturna baština BPK Goražde večeras će u Islamskom kulturnom centru u Goraždu promovisati Katalog kulturno-historijskog naslijeđa ovog područja. Katalog je rezultat višegodišnjeg rada članova udruženja, a njegovo štampanje autori smatraju do sada najvećim uspjehom udruženja jer je objedinjen višegodišnji rad, ali i ideje i planovi u smislu afirmacije kulturnog naslijeđa ovog područja.

Na ovaj način Udruženje dostupnim čini vrijednosti kulturno-historijskog naslijeđa BPK Goražde široj javnosti.

"Štampanjem kataloga željeli smo upravo to. Mi smo u katalogu obradili nekih 60 lokaliteta, uvodne riječi pripale su rijeci Drini, a završni dio 'Putu spasa'. Ovo je tek dio lokaliteta koje smo obradili, a ima ih mnogo više. Ovo je zaista, iz našeg ugla gledano, interesantan period. Sretni smo jer smo uspjeli privesti kraju izuzetno zahtjevan posao na stvaranju, izradi i štampanju Kataloga. Prije svega želimo istaći činjenicu da je naš Katalog prva publikacija ove vrste na našem području. Mišljenja smo da će čitaoci biti zadovoljni ponuđenim sadržajem. O rezultatima Kataloga moći ćemo govoriti nakon nekog vremena. Sama promocija 6. januara će pokazati zainteresovanost građana za ovakvu vrstu publikacije“, ističe Eldin Baljević, predsjednik Udruženja Kulturna baština BPK Goražde.

Katalog je sa aspekta tehničke izvedbe vrlo kvalitetan, tekst je preveden na engleski, njemački i turski jezik, a informacije o vrstama kulturnog naslijeđa prate i mape s ucrtanim asfaltnim i makadamskim putevima, te pješačkim stazama koje vode do lokaliteta, uz GPS koordinate. Udruženje Kulturna baština na ovaj način će se prvi put pojaviti i kao izdavač.

Nakon promocije kataloga udruženje će na temelju aktivnosti iz prethodnog perioda u ovoj godini održati nekoliko započetih manifestacija koje imaju kulturnu i obrazovnu funkciju, od festivala srednjovjekovlja do promocije važnih datuma iz prošlosti, a u planu je i organizacija naučnog skupa koji bi trebao okupiti eminentne poznavaoce ove oblasti u Goraždu. Katalog kulturno-historijskog naslijeđa finansijski je podržalo kantonalno ministarstvo obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta, tiraž je 1.000 primjeraka, a svi koji dođu na promociju Kataloga dobit će i besplatan primjerak.