Kultura
28

Goražde u znaku sjećanja na velikog bh. pripovjedača Isaka Samokovlije

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na bistu dr. Isaka Samokovlije, u krugu Doma zdravlja koji nosi ime velikog pisca i humaniste, u Goraždu je počela manifestacija "Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“.Cvijeće su položile delegacije općina Goražde i Fojnica, zatim grada Sarajeva, te Jevrejske zajednice u BiH.

Ovu tradicionalnu književno-kulturnu manifestaciju organizuje Centar za kulturu od 2003. godine, pod pokroviteljstvom Općine Goražde.

Organizatori su i ovog januara pripremili niz različitih sadržaja pokazujući već godinama kako je Goražde shvatilo vrijednost stvaralačkog djela Isaka Samokovlije. Uporedo se organizuje niz sadržaja u Sarajevu i Fojnici, gradovima u kojima je Samokovlija također proveo dio života, a građani Goražda nadaju se da će obećanja o otvaranju spomen sobe i obnove rodne kuće književnika konačno biti ispunjena. Jer, veliki bh pripovjedač je čvrstima nitima ostao vezan za grad svog rođenja.

Naime, Isak Samokovlija svrstava se među najbolje bh. pripovjedače. Rođen je 3. 9. 1889. godine u Goraždu, a radni vijek je proveo u Fojnici (1921.-1925.), dok je u Sarajevu živio do svoje smrti 1955. godine.

O životu i književnom opusu dr. Isaka Samokovlije na skupu u Centru za kulturu Goražde govorio je dr. Eli Tauber iz Jevrejske zajednice BIH.

"Manifestacija 'Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom' prilika je da se svake godine iznova, podsjeti na značaj rada i stvaralaštva jednog od najboljih bh. pripovjedača koji je svoju ljekarsku karijeru počeo upravo u rodnom Goraždu i izrastao u velikog humanistu. Ova manifestacija samo je dio duga koji iskreno vraćamo vašem slavnom sugrađaninu“, kazao je Tauber.

A kako bi Samokovlija bio što bliže svojim sugrađanima, prije pet godina Eli Tauber poklonio je Goraždu izložbu o životu i djelu velikog pisca čija je postavka upriličena danas u holu Centra za kulturu.

Da književni opus Isaka Samokovlije treba više biti prisutan u nastavnom procesu smatra magistar Muhamed Muminović koji posebno vrijednim ocjenjuje Isakova djela nastala nakon Drugog svjetskog rata.

“Rođen sam u Goraždu, u toj maloj varošici Istočne Bosne kroz koju teče divna i plahovita Drina. Gotovo cijelo svoje djetinjstvo proveo sam na toj rijeci. Drina je za me jedan od najdubljih doživljaja. Zanosila me je kao neko živo, božanstveno biće. Njena bistra, čarobna zelena boja, puna sunca, koja mi se tih godina redovno slijevala u dušu svakog ljeta, ispunila me za cijeli život vedrinom, čistotom i nekom čudesnom snagom", napisao je bh pripovjedač Isak Samokovlija u svojoj pripovijetci "Sunce nad Drinom“.

Inače ,svoj književni opus ovaj pisac započeo je pripovijetkom 'Rafina avlija', te nastavio zbirkom pripovjetki 'Od proljeća do proljeća', ali i djelima 'Plava Jevrejka', 'Nosač Samuel' i 'Hanka'. Ivo Andrić svojevremeno je izjavio kako je riječ o jednim od najboljih pisaca u BiH.

Program u Centru za kulturu u čast Isaka Samokovlije uz ostale upotpunili su i članovi književnog kluba "Isak“, te kantautor Saša Kabiljo koji je izveo sefardske pjesme.

Dani Isaka Samokovlije nastavljaju se u februaru, kada će biti raspisan konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz Goražda, Sarajeva i Fojnice o izradi literarnih radova o životu i djelu Isaka Samokovlije.